Portal de știri
Fără categorie

Google permite utilizatorilor sistemului Android din Europa să îşi aleagă browserele şi motoarele de căutare

Google permite utilizatorilor de dispozitive cu sistem de operare Android din Europa să îşi aleagă browserul şi motoarele de căutare din cinci opţiuni, începând de joi, a declarat un director al Google, companie care încearcă să calmeze îngrijorările antitrust ale Uniunii Europene şi să prevină impunerea unor noi amenzi, transmite Reuters.

Afectată de o amendă de 4,34 de miliarde de euro care i-a fost impusă anul trecut pentru că s-a folosit de poziţia dominantă pe piaţă pentru a bloca accesul companiilor concurente pe pieţe precum cea a browser-elor de internet, Google, divizie a grupului Alphabet, trebuie să vină cu o propunere care să ofere rivalilor săi şanse egale.

Comisia Europeană a ajuns la concluzia că Google a beneficiat de un avantaj incorect prin preinstalarea browserului Chrome şi a aplicaţiei Google search pe smartphone-urile şi notebook-urile care funcţionează cu sistemul de operare Android.

Compania a anunţat în martie că va permite utilizatorilor Anroid să îşi aleagă browserul şi motorul de căutare, dar nu a oferit detalii.

Utilizatorii de Android din Europa care vor accesa magazinul de aplicaţii Google Play vor vedea ferestre noi cu opţiunea de a descărca diferite aplicaţii de căutare şi browsere, a anunţat Paul Gennai, directorul pentru managementul produselor al Google, într-o postare pe blog.

”Sunt afişate două ferestre, una pentru aplicaţiile de căutare şi una pentru browsere, fiecare conţinând cinci aplicaţii, inclusiv cele care sunt deja instalate”, a spus Gennai.

Cele cinci aplicaţii sunt selectate în funcţie de popularitatea lor, care este stabilită în funcţie de datele din industrie şi numărul de descărcări din fiecare ţară. Acestea sunt afişate într-o ordine aleatoare.

Noile opţiuni apar atât pe telefoanele existente cât şi pe cele noi cu sistem Android din Europa.

Google riscă o amendă de până la 5% din cifra de afaceri medie obţinută la nivel global de Alphabet, acă nu va respecta ordinul UE de a pune capăt practicilor anticoncurenţiale.

Investigaţia UE a fost declanşată în urma unei plângeri făcută de organizaţia de lobby FairSearch.

“FairSearch respinge ca insuficientă introducerea de către Google a unei ferestre cu opţiuni pentru Android, pentru că nu face nimic pentru a corecta o problemă centrală, aceea că aplicaţiile Google vor fi în continuare preinstalate pe toate dispozitivele cu Android”, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Organizaţia Initiative for a Competitive Online Marketplace (ICOMP) a exprimat acelaşi punct de vedere.

”Nu există niciun motiv pentru care Google search este preinstalat pe majoritatea browserelor web şi chiar pe produsele Apple”, a declarat preşedintele FairSearch, Michael Weber.

Operatorul motorului de căutare rus Yandex a apreciat că anunţul Google este un pas în direcţia bună. Yandex a devenit cel mai popular motor de căutare din Rusia după ce autoritatea anti-monopol din această ţară a luat o măsură similară împotriva Google în urmă cu doi ani.

Related posts

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, în vizită la Chișinău

AlbasatTV, Nisporeni

Portalul de programări consulare în misiuni diplomatice, lansat în regim pilot

AlbasatTV, Nisporeni

A fost elaborat un proiect de lege care transpune sancțiunile internaționale în legislația Moldovei

AlbasatTV, Nisporeni

ASP anunță simplificarea mai multor proceduri de obținere a actelor de identitate

AlbasatTV, Nisporeni

Zece cabinete de dezvoltare a copiilor au fost amenajate în localitățile din Ungheni și Cahul

AlbasatTV, Nisporeni

Arcadie Barbăroșie: Cred că într-un final Republica Moldova se va uni cu România

AlbasatTV, Nisporeni

Valentin Dolganiuc: Cetățenii moldoveni nu au nostalgii față de URSS, ei sunt victime ale propagandei

AlbasatTV, Nisporeni

Leziuni corporale, automutilări, subcultură: cum să combatem relele tratamente în sistemul penitenciar?

AlbasatTV, Nisporeni

Consumatorii care au indicat date greșite pe compensatii.gov.md pot face modificări

AlbasatTV, Nisporeni

Ala Nemerenco: În 2022 prețurile la medicamente au crescut cu 3,5%, în condițiile unei inflații de 30%

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment