Guvernul a decis instituirea Comisiei naționale de drept internațional umanitar, în contextul în care Moldova este parte la 30 de tratate internaționale în domeniul dat, dar nu dispune de instrumente necesare pentru implementarea prevederilor documentelor în cauză.
Comisia va examina și va propune măsurile necesare, la nivel național, în vederea aplicării, respectării și prevenirii violării normelor de drept internațional umanitar cuprinse în instrumentele juridice internaționale la care Republica Moldova este parte. De asemenea, va urmări transpunerea în legislația internă a normelor de drept internațional umanitar, va adopta avize consultative la proiectele de acte normative ce transpun normele de drept internațional umanitar și va face recomandări privind ratificarea instrumentelor juridice internaționale din domeniul dreptului internațional umanitar, transmite IPN.
Comisia va include reprezentanți ai mai multor ministere. Componența nominală va fi aprobată prin decizia Ministerului Justiției, căruia îi revine președinția. Comisia se va întruni semestrial.