ALBASAT
Societate

Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului pentru cele patru proiecte

Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului pentru cele patru proiecte referitoare la un șir de modificări în legile bugetare anuale. Modificările presupun majorarea veniturilor bugetului de stat cu 52,4 milioane de lei, în special din contul majorării defalcărilor cu 33,9 milioane de lei de la întreprinderile de stat și societățile pe acțiuni cu participarea statului și a donațiilor pentru susținerea bugetului, transmite IPN.

După anunțarea cvorumului ședinței, cu prezența a 51 de deputați, în sală au intrat și parlamentarii din opoziție. Dar au ieșit când la tribună a fost invitat premierul pentru prezentarea proiectelor pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea. „Rușine!”, „Afară!”, au scandat aceștia.

Și în aceste condiții, premierul și-a continuat prezentarea. „Considerând faptul că aceste proiecte sunt spre beneficiile cetățenilor, economiei și societății, Guvernul își exprimă speranța că ele vor ajunge să fie implementate cât mai rapid posibil. Or sunt sigur că toți urmărim același obiectiv – să facem viața mai bună în Republica Moldova”, a declarat premierul Ion Chicu.

Prin asumarea de răspundere, urmează a fi majorate cheltuielile bugetului de stat cu 1 273,3 milioane de lei. Principalele majorări vor fi pentru transferul a 469,6 milioane lei la bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS) în legătura cu achitarea a 700 de lei la circa 660 de mii pensionari cu venitul mai mic de trei mii de lei lunar (466,3 milioane de lei) și pentru plata îndemnizațiilor pentru urmașii cadrelor medicale decedate, ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19 (3,3 milioane de lei); alte 428 de milioane de lei vor fi transferate la Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM).

362,5 milioane lei vor merge pentru majorarea salariilor cadrelor medicale cu 30% de la 1 septembrie 2020, pentru patru luni, pentru aproximativ 42 918 unități de personal ocupat sau 38 793 de angajați, inclusiv 1 130 de șoferi de pe ambulanțe.  65,5 milioane de lei vor fi direcționați spre majorarea cheltuielilor CNAMUP, pentru sporuri la salarii (50% din salariul de bază) la circa 4 501 unități de personal ocupat sau 3 766 angajați și asigurarea cheltuielilor curente.

106 milioane de lei din contul soldului FAOAM vor fi alocați pentru acoperirea sporurilor de 100% la salariul de bază pentru personalul medical al spitalelor pentru aproximativ 4 102 angajați. 175 de milioane lei vor fi alocați pentru acoperirea insuficienței la cheltuieli de personal și pentru a majora cu 30% salariile cadrelor medicale din instituțiile finanțate de la bugetul de stat și bugetele locale începând cu 1 septembrie 2020. 40 de milioane de lei vor merge pentru majorarea salariilor a cca 4 500 angajați și 135 milioane lei pentru compensarea insuficienței la cheltuieli de personal în instituții de învățământ general.

Modificările aprobate de executiv prevăd suplimentarea cu o sută de milioane de lei a Fondului de susținere a producătorilor agricoli; alocarea a 50 de milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii antreprenoriale sub formă de 16 platforme industriale; alocarea a 20 de milioane de lei pentru prestații sociale pentru implementarea Programului de stat „Prima casă” etc.

Potrivit Constituției, proiectul pentru care Guvernul își angajează răspunderea intră în vigoare în trei zile (72 de ore) dacă executivul nu este demis prin moțiune de cenzură.

Related posts

Municipiul Chișinău va primi un grant pentru acțiuni de reducere a răspândirii COVID-19

Albasat

O femeie de 55 ani, găsită spânzurată într-o fâșie forestieră în apropiere de Călimănești, Nisporeni

Albasat

Moldova și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale din 2022

Albasat

Leave a Comment