Portal de știri
Societate

Ia națională, recunoscută de UNESO, este vernisată într-o expoziție la Sankt Petersburg

La Sankt Petersburg va fi prezentată expoziția dedicată portului tradițional moldovenesc. Timp de o săptămână, vizitatorii vor putea admira costume naționale la Palatul Taurida. Vernisajul expoziției va avea loc pe 7 februarie, la ora 15.00, transmite IPN.

Potrivit reprezentantului plenipotențiar al Parlamentului Republicii Moldova în Adunarea Interparlamentară a CSI, Ion Lipciu, secretar general adjunct al forului interparlamentar, organizarea expoziției vine să marcheze înscrierea elementului de identitate culturală ,,arta cămășii cu altiță” pe Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Oficialul a precizat că evenimentul este organizat de Parlamentul Republicii Moldova în comun cu Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă.

Expoziția cuprinde zece costume autohtone de lucru manual pentru bărbați și femei și 25 de cămși aparte, dintre care jumătate sunt pentru copii. Toți cei care vor vizita expoziția au fost încurajați să se îmbrace în cămașe naționale. La eveniment se așteaptă în jur de 200 de moldoveni stabiliți în Federația Rusă și circa 250 de persoane din corpul diplomatic din Azerbaidjan, Armenia, Kazahstan etc.

Includerea dosarului „Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanităţii a fost votată pe data de 1 decembrie 2022 în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.

Adunarea Interparlamentară a CSI își are sediul în Palatul Taurida din Sankt Petersburg.

Related posts

Cursul valutar oficial la 11.05.2022

Albasat

Maia Bănărescu: Totalurile anului 2022 și priorități pentru 2023 în privința respectării drepturilor copilului

AlbasatTV, Nisporeni

Oфициальный курс валюты на дату 03.07.2020

Albasat

Leave a Comment