ALBASAT
Actualitate Societate

Igor Boțan: Rusia e singurul stat care încalcă în mod constant neutralitatea Republicii Moldova

Federația Rusă este un stat agresor, fiind singura țară care încalcă în mod constant statutul de țară neutră a Republicii Moldova. Tot ea, controlează 12% din teritoriul Republicii Moldova, pe care Curtea Constituțională la 2 mai 2017 l-a declarat teritoriu ocupat. Declarații în acest sens au fost făcute de expertul permanent al proiectului Igor Boțan, în cadrul dezbaterii publice la tema „Moldova între Ucraina și Rusia”, organizate de Agenția de Presă IPN. Potrivit lui, neutralitatea Moldovei impune un anumit comportament, dar care, iarăși, este nerecunoscut de Federația Rusă.

Potrivit lui Igor Boțan, la 1 iunie 2004 Vladimir Voronin și partidul de guvernământ de atunci, PCRM, au lansat inițiativa „pactul de stabilitate pentru Republica Moldova” în care a invitat Federația Rusă, Statele Unite, Uniunea Europeană și România să asigure stabilitatea din Republica Moldova și să recunoască neutralitatea țării. Prima țară care a refuzat să facă acest lucru a fost Federația Rusă. Potrivit expertului, neutralitatea înseamnă neimplicarea în aspectele armate, „dar nimeni nu ne poate interzice nouă ca stat să avem simpatii și să ajutăm poporul ucrainean în toate modurile în care găsim de cuviință”.

Prin presiunea Rusiei asupra Republicii Moldova se impune faptul că neutralitatea trebuie să fie extinsă dincolo de limitele militare. Rusia pretinde că neutralitatea trebuie să fie extinsă și asupra manifestării atitudinii, eventualului suport umanitar și logistic pentru Ucraina.

Igor Boțan mai spune că scopul în acest război, potrivit rușilor, este victoria Rusiei. Din punctul lor de vedere acest lucru înseamnă cucerirea Ucrainei de est, de-a lungul râului Nipru, trecerea Niprului, ieșirea la Transnistria și, în cel mai bun caz, transformarea Moldovei într-un stat-marionetă. Dacă acesta este scopul, Moldova trebuie să ia anumite măsuri

Expertul a mai spus că Rusia a încălcat tot ce se putea încălca, documentele bilaterale semnate cu Ucraina de protecție, cooperare, garanțiile pe care le-a oferit semnând Memorandumul de la Budapesta, în schimbul căreia Ucraina s-a dezarmat. Toate au fost ignorate. De asemenea, propaganda zi de zi transmite mesajul că „ucrainenii sunt ruși rătăciți” și fie se lasă de rătăcirea lor, de limbă și se recunosc ruși sau ucrainenii vor fi nimiciți ca și statul lor.

În altă ordine de idei, Igor Boțan a apreciat clasa politică moldovenească drept una care se pliază pe așteptările cetățenilor. Potrivit lui, în Republica Moldova societatea este polarizată, scindată, și statisticile din sondajele de opinie arată că aproximativ o treime din cetățenii moldoveni sunt apriori pentru vectorul rusesc, adică Rusia și pot justifica orice ar face Rusia.

Potrivit lui, un anumit segment al partidelor politice se pliază pe aceste așteptări. Partidele pro-europene au o atitudine față de acest război, considerând că Ucraina trebuie susținută, iar celelalte partide „iau apă-n gură”, nici nu vorbesc despre asta. „Când vine vorba despre război ei tac, și tot zelul lor este îndreptat împotriva partidului de guvernământ, precum că situația e proastă în economie sau altele, dar nu vor să recunoască că răul cel mai mare și izvorul înrăutățirii situației social-economice este războiul. Astfel, se creează situația în care actualul partid de guvernare spun că toate relele se trag din cauza războiului, iar așa-zisa opoziție pro-rusă spune că toate rele se trag din partea partidului de guvernământ.

Pe de altă, Igor Boțan consideră că aceasta ar putea constitui o chestiune utilă, din punctul de vedere al integrării europene, pentru că statisticile arată că doar o treime din cetățenii Republicii Moldova au opțiunea pro-rusească, iar două treimi, inclusiv diaspora, sunt promotori ai vectorului european. „Sunt parametri care trebuie luați în considerare pe viitor în elaborarea politicilor”, consideră expertul.

Dezbaterea publică la tema „Moldova între Ucraina și Rusia”, este ediția a 290-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Acțiunea este organizată de către Agenția de presă IPN cu sprijinul fundației germane „Hanns Seidel”.

Related posts

Portul de mască rămâne obligatoriu și pentru cei care s-au vaccinat

Albasat

Alte 366 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 şi 13 decese

Albasat

Cursul valutar oficial la 25.02.2023

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment