Portal de știri
Societate

Igor Dodon a fost reținut

Fostul președinte al țării, Igor Dodon, a fost reținut pentru 72 de ore. De asemenea, a fost reținută și o persoană interpusă, fiind constatate riscuri de distrugere a probelor. Despre aceasta a anunțat procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov, într-un briefing de presă, transmite IPN.

Elena Cazacov a menționat că bunurile și banii care au fost utilizați la comiterea infracțiunilor investigate depășesc valoarea de zeci de milioane de lei – valută, bunuri imobile, mașini etc.

Potrivit procurorilor, perchezițiile au loc în cadrul dosarului penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a coruperii pasive, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită. Faptele cercetate vizează perioada din anul 2014 și până în prezent.

Oamenii legii au efectuat zece percheziții în imobile și în trei automobile în dosarul numit generic „Kuliok”, fiind vorba inclusiv despre imaginile video care au fost distribuite în spațiul mediatic. „În urma perchezițiilor la persoanele anchetate, au fost depistate mai multe bunuri de lux, mijloace bănește în monedă națională și valută străină, contracte, sume de bani, chitanțe, documente, recipise – care au fost ridicate și urmează a fi examinate în cadrul cauzei respective”, a notat procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție.

Persoana interpusă reținută este cumnatul fostului șef de stat. Acesta a încercat să distrugă probele prin înghițire. Înscrisurile depistate la domiciliu confirmă tranzacții cu bunuri imobile ce în valoare ce depășesc suma de 700 de mii de euro. La aceeași persoană au fost găsiți peste 73 de mii de euro.

Procurorii au mai constatat că persoanele investigate au ascuns unele bunuri și documente relevante pentru cauza investigată. De asemenea, în unul din locurile perchiziționate au fost depistați peste 600 de mii de lei, iar într-un plic cu simbolica unui partid –17 mii de euro și o mie de dolari. „Fiind investigate infracțiunile menționate, care sunt generatoare de venituri ilicite, perchezițiile au permis constatarea faptului că, doar la începutul anului 2020, persoanele supuse cercetărilor și persoanele interpuse au beneficiat de unele surse necunoscute pentru obținerea unor tururi turistice care depășesc suma de patru milioane ruble rusești”, afirmă Elena Cazacov.

Oamenii legii au descins cu percheziții la domiciliul fostului președinte al țării, Igor Dodon. Acțiuni similare au loc și în alte locații, la imobile deținute prin persoane interpuse. În contextul perchezițiilor, membrii și simpatizanții Partidului Socialiștilor au ieșit la protest în fața Parlamentului. Ei califică acțiunile procurorilor anticorupție drept o răzbunare politică și un show de prost gust.

Related posts

Directorul OMS, îngrijorat din cauza situaţiei COVID-19 din China

AlbasatTV, Nisporeni

Contract pentru schimb comercial de energie electrică cu România

Albasat

Cursul valutar oficial la 18.08.2022

Albasat

Leave a Comment