Candidatul desemnat la funcția de prim-ministru, Igor Grosu, spune că era pregătit atât pentru scenariul învestirii sale în funcție, cât și pentru un eșec în Parlament. Igor Grosu spune că decizia deputaților PSRM și ai platformei Pentru Moldova de a nu asigura cvorum, demonstrează că alianța dintre cele două entități este solidă. Potrivit lui Grosu, după eșecul de ieri din Parlament, Curtea Constituțională va decide dacă sunt întrunite sau nu circumstanțele dizolvării Parlamentului, notează IPN.
Igor Grosu spune că înțelege frustrările deputaților Platfomei DA, care l-au învinuit de mimarea consultărilor cu fracțiunile și de faptul că PAS nu a acceptat exponenți și ai altor fracțiuni în componența Guvernului.
„Noi încercam să nu răspundem la toate atacurile, înțepăturile. Izvorul acestei situații vine încă de la localele din capitală, pe motiv că n-am fi fost suficient de implicați. Decizia de a ne asuma Guvernul în totalitate ne aparține, pentru că atunci când pornești în luptă, trebuie să ai o garnitură care susține chiar și măsuri nepopulare. Am decis că dacă tot ne asumăm guvernarea, ne-o asumăm cap-coadă” a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.
Mai mult, Igor Grosu spune că nici ideea unui guvern apolitic nu a fost agreată în interiorul formațiunii sale, întrucât PAS și-a dorit asumarea în totalitate a responsabilității pentru actul guvernării.
„Eu nu cred în tehnocrați. Trebuie să fie un Guvern cu responsabilitate politică, un Guvern care va știe că dacă nu livrează rezultate la timp, va trebui să răspundă. Când vii cu garnitura guvernamentală, trebuie să ai oameni în care să ai încredere”, a mai spus Igor Grosu.
Potrivit lui Grosu, în prezent, sunt întrunite circumstanțele dizolvării Parlamentului, fiind epuizate cele două tentative de învestire a unui executiv, totuși verdictul final aparține Curții Constituționale.
„Vom apela iarăși la Înalta Curte ca să ne spună dacă sunt sau nu condiții de dizolvare a Parlamentului. După mine, lucrurile merg spre anticipate, Parlamentul este incapabil să dea legi în suportul cetățenilor”, a spus Igor Grosu.
Președintele Maia Sandu a anunțat pentru astăzi consultări cu frațiunile parlamentare privind necesitatea dizolvării Parlamentului. Ieri, liderul PSRM, Igor Dodon a menționat că Legislativul nu poate fi dizolvat în condițiile existenței unei majorități parlamentare, care vine cu un candidat la funcția de prim-ministru.
previous post