ALBASAT
Societate

Igor Munteanu a sesizat CC privind angajarea răspunderii Guvernului

Vicepreședintele Platformei DA, Igor Munteanu, a sesizat Curtea Constituțională privind interpretarea articolului care reglementează angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului. Deputatul solicită Curții Constituționale să explice dacă mai poate fi convocată o ședință a Parlamentului pentru asumarea răspunderii Guvernului în cazul în care prima ședință a eșuat din lipsă de cvorum și dacă absența majorității deputaților la ședința de prezentare a asumării de răspundere poate fi considerată drept un refuz de dezbatere a programului, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Platformei DA.

„Pentru că Guvernul Chicu și-a votat propriile legi (4) printr-o asumare de răspundere controversată, legi care ar fi trebuit să fie votate prin procedură obișnuită în mod normal, cred că în acest fel Guvernul și-a depășit atribuțiile sale, efectuând o clară ingerință în ceea ce Curtea Constituțională a numit „monopolul legislativ al Parlamentului”, susţine Igor Munteanu.

Potrivit lui, deși Constituția atribuie Guvernului dreptul de asumare de responsabilitate pentru anumite legi, acestea trebuie să se conformeze unor criterii speciale, fiind prezentate legislativului într-o sesiune specială, și nu ordinară. „Este competența Parlamentului să adopte legea bugetului și să controleze executarea lui. Guvernul Republicii Moldova a sfidat cutuma existentă în Republica Moldova prin care legile bugetului și rectificările lor se fac prin proceduri obișnuite legislative, profitând de 51 voturi chinuite ale PSRM-PD, ceea ce m-a determinat să adresez la 10 iulie 2020 o sesizare la Curtea Constituțională, solicitându-i să se pronunțe dacă această asumare a fost ori nu adoptată în mod constituțional”, menţionează Igor Munteanu.

„Deși putem avea diverse opinii și păreri pe acest subiect, eu personal aș vrea ca guvernele să respecte autoritatea legislativă în mod indiscutabil, punând capăt speculațiilor politice și substituirii scopului prin mijloacele sale, în folosul unor grupuri politice aflate la guvernare”, a adăugat vicepreședintele Platformei DA.

Related posts

Când se va termina pandemia de coronavirus. Anunț de ULTIMĂ ORĂ de la OMS!

Albasat

Telespectatorii vor vota gratuit concurentul care va reprezenta Moldova la Eurovision 2023

AlbasatTV, Nisporeni

Programările la serviciile medicale de înaltă performanță vor putea fi făcute online

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment