Recent, la Nisporeni, a fost finalizat un proiect de îmbunătățire și dezvoltare a infrastructurii rutiere din zona transfrontalieră. Cu acest prilej membrii echipei de proiect au susținut o conferință de presă în Sala de Protocol a Consiliului Raional Nisporeni.
Proiectul a fost cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate.
Proiectul a vizat dezvoltarea relațiilor economice și instituționale în regiunea Iași – Nisporeni prin îmbunătățirea infrastructurii de transport în zona de frontieră. Îmbunătățirea infrastructurii facilitează accesibilitatea și tranzitul de persoane și mărfuri la punctele de trecere a frontierei Sculeni și Albița.
Partenerii de implementare și beneficiarii proiectului sunt Comuna Țuțora, județul Iași, România și Raionul Nisporeni. Proiectul a durat doi ani și a avut o valoare totală de aproape 3 milioane de euro.
Conferința de presă dedicată finalizării proiectului a fost deschisă de președintele raionului Nisporeni, domnul Vasile Mărcuță.
Managerul proiectului, domnul Vitalie Lazăr, a făcut o trecere în revistă a modului în care s-au desfășurat lucrările prevăzute de proiect.
Comuna Vărzărești este beneficiară a proiectului. Primarul comunei, domnul Constantin Ungureanu, a venit în cadrul conferinței de presă cu anumite precizări.
În cadrul proiectului finalizat a fost reabilitat segmentul de drum ce conectează aria comunei Vărzărești cu localitățile învecinate și, în continuare, cu magistrala M1, fiind instalat și un sistem de iluminat stradal fotovoltaic.
De asemenea, au fost reabilitate 3 sectoare de drum cu lungimea totală de peste 3 kilometri, care scurtează traseul dinspre orașul Nisporeni către drumul magistrat M1.
Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020 finanțează 81 de proiecte cu o valoare de peste 70 de milioane de euro, fonduri nerambursabile.
Până în prezent, 43 de proiecte au fost implementate, altele 10 urmând să fie finalizate către sfârșitul anului. Proiectele vizează investiții în infrastructura medicală, educație, transport, precum și în modernizarea punctelor de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România.