ALBASAT
Societate

Importul de electricitate din Ucraina poate fi reluat în condițiile unui preț avantajos, Energocom

În timp ce Ukrenergo anunță că va relua exportul de energie electrică spre Republica Moldova, începând cu 11 aprilie, directorul interimar SA „Energocom”, Victor Bînzari, precizează că aceasta ar fi posibil doar în condițiile unui preț avantajos, transmite IPN.

Victor Bînzari a declarat pentru Radio Moldova că în prezent Republica Moldova este asigurată cu energie electrică furnizată în proporție de 90% de Centrala de la Cuciurgan și 5% din România. Republica Moldova ar putea cumpăra energie electrică din Ucraina în luna aprilie pentru a asigura deficitul de până la 5% în orele de vârf.

„Vom analiza posibilitatea importului de energie electrică din Ucraina după ce vom vedea oferta comercială propusă de Ukrenergo. 95% din consumul de energie electrică al țării noastre pentru luna aprilie este asigurat din două surse, și anume 90% de la Centrala Cuciurgan, la un preț de 66 de dolari, și 5% din România, la un preț de 90 de euro per megawatt/oră. Reluarea exportului de energie electrică de către țara vecină, Ucraina, va crea condiții pentru scăderea prețului la curentul electric la nivel regional. Chiar dacă vom procura de la Bursa românească, prețul ar putea fi mai jos”, a precizat directorul interimar SA „Energocom”.

Ucraina a anunțat recent că va putea exporta din nou electricitate pe piața europeană, începând cu 11 aprilie, în condițiile în care infrastructura sa energetică se recuperează după o vreme lungă de atacuri ale Federației Ruse. În toamna anului trecut, Republica Moldova a importat din țara vecină 30% din necesarul de energie electrică, la prețul de aproximativ 77 de dolari pentru un megawatt/oră.

Related posts

Uniunea Europeană contribuie la sporirea securității energetice a Republicii Moldova

AlbasatTV, Nisporeni

Trafic intensiv în trei puncte de trecere a frontierei

Albasat

Președintele Maia Sandu nu exclude posibilitatea votării Guvernului Gavrilița

Albasat

Leave a Comment