Impozitul pe venit rămâne 12% pentru toți contribuabilii persoane fizice. Guvernul a acceptat amendamentul deputatului PAS, Radu Marian. Astfel s-a renunțat la majorarea impozitului pe venit la 18% pentru persoanele fizice care înregistrează venituri mai mari de un milion lei, transmite IPN.
Deputații din majoritatea parlamentară au aprobat în lectura a doua politica bugetar-fiscală pentru 2023. Documentul conține un șir de măsuri pentru stimularea dezvoltării economice, printre care: introducerea cotei zero la impozitul pe venit pentru întreprinderi micro, mici sau mijlocii în cazul nerepartizării profitului net pentru perioadele fiscale 2023-2025; amortizarea accelerată a investițiilor pentru întreprinderile mari; implementarea conceptului privind restituirea sumei TVA acumulată în cont începând cu 1 ianuarie 2023; taxarea inversă a TVA la importul de servicii.
De asemenea, politica propune măsuri care vin să consolideze veniturile autorităților publice locale, în special, a primăriilor, inclusiv prin redistribuirea unor taxe.
Sunt majorate și plafoanele valorice la tichetele de masă – de la 35 de lei la 55 de lei și de la 55 de lei la 70 de lei și plafonul valorii mijloacelor fixe pentru care se calculează amortizarea în scopuri fiscale – de la 6000 de lei la 12 000 de lei.
Proiectul vizează și modificarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Astfel, salariul minim pentru personalul din sectorul bugetar va fi majorat de la 3500 de lei la 4000 de lei. Prin proiect, termenul de desfășurare a activității de comerț în baza patentei va fi prelungit până la 1 iulie 2023, iar 100% din încasările din taxa pentru folosirea drumurilor vor fi alocate către bugetele locale sub formă de transferuri cu destinație generală.
Tot în ședința de joi, majoritatea parlamentară a examinat în lectură finală proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2023, proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023, dar și proiectul bugetului de stat.
Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit sala încă la început de ședință. Aceștia au susținut o conferință de presă la care sau acuzat că guvernarea nu le-a acceptat niciun amendament la proiectul bugetului de stat. Parlamentarii Partidului politic Șor nu au participat nici astăzi la ședința legislativului.
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE
- Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI
- Din 1 ianuarie, energia electrică produsă ziua va fi tranzacționată doar pe piața internă
- Consumul de pește crește. MAIA: Alege produs local de Crăciun și tot anul