ALBASAT
Economie

În 2018, leul va continua să se întărească față de valutele străine, experți

În anul 2018 leul moldovenesc va continua să se întărească față de valutele străine. Totodată, raportul dintre dolar și euro se va menține la nivelul 1,2 lei. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piață, consideră că anul curent se va păstra surplusul de valută pe piață ceea ce înseamnă presiune asupra consolidării leului. „Leul se va întări și în continuare”, spune Roman Chircă. În opinia lui, pe parcursul anului curent euro va fi mai stabil și mai puternic decât dolarul. „Acum se observă, pe de o parte, creșterea prețului la petrol și, pe de altă parte, scăderea dolarului. Cel mai probabil, euro va fi mai puternic decât dolarul”, consideră directorul IEP.

Roman Chircă susține că Banca Națională a Moldovei scade cursul treptat și se creează impresia că BNM adună rezerve valutare pentru ca în situațiile critice să nu se formeze fluctuații mari ale cursului valutar. În opinia lui, acest lucru oferă posibilitatea agenților economici să-și planifice businessul.

Deputatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Vladimir Golovatiuc, este de părere că dolarul nu va ajunge iarăși să coste 20 de lei, dar Banca Națională nici nu va permite ca raportul dintre dolar și leu să cadă mai jos de 16 lei. „Anul viitor BNM va ridica cursul pentru un dolar până la 17,5 lei, plus-minus un leu”, spune Vladimir Golovatiuc. În opinia lui, anul curent se va păstra diferența de peste un leu dintre dolar și euro.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.

Related posts

Cursul valutar oficial la 21.06.2018

Cursul valutar oficial la 11.12.2019

Albasat

Cursul valutar oficial la 24.04.2018

Leave a Comment