Produsul intern brut, în 2020, s-a diminuat cu 7%, însumând 206,3 miliarde de lei. Diminuarea vine ca urmare a restricțiilor impuse pentru combaterea răspândirii pandemiei COVID-19, arată o analiză a Biroului Național de Statistică. În condițiile scăderii accentuate a cererii, perturbării lanțurilor valorice globale și gradului înalt de incertitudine, companiile și-au redus activitatea investițională și de export. Efectele au fost aprofundate de condițiile climatice nefavorabile care au determinat scăderea semnificativă a sectorului agricol, transmite IPN.
Astfel, în anul trecut, majoritatea sectoarelor economice au contribuit negativ la evoluția Produsului Intern Brut. Influențe majore se remarcă din contul sectorului agricol şi comerțului intern de bunuri cu ridicata și cu amănuntul. Totodată, în perioada de criză s-a resimțit o susținere a economiei din partea sectorului construcțiilor. Influență pozitivă au avut investițiile în infrastructură, finanțate din Fondul Rutier și din împrumuturile externe.
Pe partea cererii, măsurile restrictive impuse în contextul răspândirii pandemiei au condus la diminuarea accentuată a consumului populației. În mare parte, a fost afectat consumul de servicii. Deficitul de resurse financiare și incertitudinile create de criza COVID-19 au determinat scăderea activității investiționale. Cele mai afectate de criză au fost investițiile din sursele proprii ale agenților economici. Au scăzut esențial investițiile în mașini, utilaje şi clădiri.
La fel, criza pandemică a influențat puternic fluxul investițiilor străine, în timp ce investițiile publice au fost limitate de constrângerile bugetare. Reducerea cererii externe din partea principalilor parteneri ai Republicii Moldova a rezultat în scăderea exporturilor de bunuri și servicii cu 15,5%, iar diminuarea consumului a condus la scăderea importurilor cu 8,9%.
previous post