ALBASAT
Societate

În 2021 geniștii au detonat peste 1300 de muniții rămase din al II-lea Război Mondial

Pe parcursul anului 2021, geniștii din garnizoanele Chișinău, Bălți și Cahul ale Armatei Naționale a Republicii Moldova au nimicit 1335 de obiecte explozive și 27,8 mii de cartușe pe întreg teritoriul țării, se arată într-un comunicat de presă al Ministrului Apărării al Republicii Moldova, citat de IPN.

Potrivit locotenent-colonelului Igor Livițchi, din cadrul Serviciului geniu, anul trecut, geniștii militari au fost cel mai des solicitați în raioanele Ştefan-Vodă, Orhei şi Unghen”. Cele mai ample misiuni au avut loc în localitățile Răscăieți și Răscăieţii-Noi din raionul Ştefan-Vodă, unde militarii din Batalionul Geniu „Codru” – unitate militară din cadrul Forțelor Terestre ale Armatei Naționale a Republicii Moldova, dislocată lângă satul Negrești, raionul Strășeni – au depistat și neutralizat în total 571 de obiecte explozive și peste 14,3 mii  de cartușe.

În aceeași perioadă, echipa de geniști din Brigada de infanterie motorizată „Ștefan cel Mare” – unitate militară de elită din cadrul Forțelor Terestre ale Armatei Naționale a Republicii Moldova, dislocată la Chișinău – a fost solicitată în satul Plop-Ştiubei, raionul Căuşeni. În urma cercetării terenului, militarii au identificat 198 de obiecte explozive și 1100 de cartușe.

Geniștii din Brigada de infanterie motorizată „Dacia” – unitate militară din cadrul Forțelor Terestre ale Armatei Naționale a Republicii Moldova, dislocată la Cahul – au intervenit în satele Ivanovca Nouă şi Lipoveni din raionul Cimişlia, unde au fost descoperite 32 de muniţii, care au fost nimicite la Centrul de instruire al unităţii.

Printre obiectele explozive depistate în anul 2021 se aflau mine antipersonal și antitanc, grenade de mână, focoase UZRGM, bombe de aruncător, proiectile de artilerie și bombe de aviație”. Toate munițiile datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Related posts

5615 cazuri de COVID-19, raportate în ultimele 24 de ore

Albasat

1018 cazuri de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 de ore

Albasat

Alegerile locale noi la Bălți vor avea loc la 21 noiembrie

Albasat

Leave a Comment