Moldovenii și-au redus consumul și au fost economi deoarece aveau o percepție mai sumbră privind câștigurile lor financiare. În 2023, această percepție se va schimba. Oamenii vor deveni mai optimiști în acest sens, ceea ce înseamnă o restabilire a consumului, prognozează expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, într-o analiză economică, transmite IPN.
„Inflația va scădea. Prețul la resursele energetice se va duce în jos. Celelalte prețuri vor avea creșteri modeste. Veniturile populației, odată ce inflația va fi mică, vor fi mai mari. BNM, odată ce pericolul inflației a trecut, trebuie să relaxeze politica monetară, iar băncile – să fie mai active. În felul acesta, să fie pornite motoarele economiei, inclusiv prin generarea consumului populației”, spune Veaceslav Ioniță.
Expertul menționează că măsurile BNM care au dus la scumpirea banilor și înăsprirea condițiilor de creditare i-a determinat pe moldoveni să nu se crediteze, iar din această cauză volumul creditelor de consum a înregistrat o scădere.
Veaceslav Ioniță spune că după trei ani de criză, care a dus la scăderea consumului populației, în 2023 situația se va restabili.
„Dobânda la creditele de consum a scăzut de la 37% în 2000 la 20% în 2007. În 2021 a fost cea mai mică dobândă din istoria țării, de 4,6%, ceea ce a provocat explozia creditelor de consum. Ulterior, a urmat o creștere puternică a dobânzilor. În trimestrul III din 2022 s-a ajuns la circa 16%. În prezent, se înregistrează o ușoară scădere. În prima jumătate a anului curent ar putea ajunge sub 10%”, estimează economistul.
Potrivit lui, pericolul inflației s-a epuizat, are o tendință de scădere, BNM va începe să relaxeze politica monetară. „Recomandarea este ca, după ce am avut în 2022 criză, am avut un an de reducere a consumului populației, să încurajăm consumul, ca populația să-și restabilească comportamentul și stilul de viață în mod obișnuit”, a subliniat Veaceslav Ioniță, estimând că în 2023 veniturile populației vor înregistra o creștere considerabilă.
previous post
next post