Toate femeile cu vârsta de 25-61 de ani, atât cele asigurate, cât și neasigurate medical, sunt îndemnate să se adreseze medicului de familie și să efectueze testul citologic de prevenție, care se face o dată la trei ani. În Republica Moldova serviciul se oferă gratuit. De astăzi și până pe 4 februarie în Republica Moldova are loc Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin. Pentru prima oară campania ia start pe platforma Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova, transmite IPN.
Deputata Marcela Adam a anunțat, în deschiderea evenimentului, că Platforma Femeilor Deputate își propune să fie o voce puternică a tuturor femeilor din Republica Moldova. „Astăzi, cu toții împreună ne putem conjuga eforturile pentru a preveni cancerul de col uterin, or informarea și conștientizarea mecanismelor de prevenire a acestei boli pot salva vieți. Cu toții putem eradica această boală atunci când ne informăm și informăm pe alții”, a declarat deputata.
Ministra sănătății, Ala Nemerenco, a menționat că pe segment medical eradicarea cancerului de col uterin este unul din cele mai importante obiective pentru perioada până în anul 2030. „Trebuie să ne unim eforturile pentru ca nicio femeie să nu decedeze în urma acestei patologii”, a spus ministra.
La evenimentul de lansare a Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin au participat și femei care au reușit să prevină cancerul de col uterin grație testării citologice și depistării la timp a leziunilor precanceroase. Invitatele au îndemnat toate femeile din Moldova să beneficieze de oportunitatea de a-și proteja sănătatea, prin vaccinarea împotriva infecției cu HPV și testarea citologică regulată.
Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin va include mai multe evenimente și acțiuni de sensibilizare publică. Ca și în alți ani, tinerii vor fi implicați pentru a distribui materiale informaționale și a reaminti mesajele campaniei. O noutate a acestui an este implicarea activă a mai multor companii private care vor promova activ mesajele campaniei ca parte a acțiunilor de responsabilitate socială.
Sloganul campaniei în acest an este: „Păstrează Sănătatea. Fă testul citologic! Vaccinează-te împotriva infecției cu HPV!”. În Republica Moldova, atât vaccinarea contra HPV, cât și testul citologic sunt servicii care se oferă gratuit la medicul de familie. Părinții sunt îndemnați să vaccineze fetele și băieții începând cu vârsta de 10 ani împotriva infecției cu virusul papillomei umane (HPV), care este cauza principală a acestui tip de cancer.
Cancerul de col uterin rămâne să fie o problemă de sănătate publică majoră în Republica Moldova, anual din cauza acestei maladii mor în jur de 160 de femei. Cele mai multe femei afectate sunt tinere cu vârsta de 35-45 de ani. În același timp, se atestă tendințe pozitive în depistarea precoce a cazurilor de cancer de col uterin, care sunt tratate cu succes.