În noiembrie, rata anuală a inflației a fost mai mică față de luna precedentă
Potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale, cele mai mari contribuții la rata anuală a inflației (câte 0,8 puncte procentuale) au înregistrat prețurile la produsele alimentare și inflația de bază. În luna noiembrie, prețurile la produsele alimentare s-au majorat cu 0,8% față de nivelul lunii precedente, ca urmare a majorării prețurilor la ouă (6,0%), legume proaspete (5,7%), cartofi (2,7%), lapte și produse lactate (1,2%) și grăsimi (0,6%). Evoluția prețurilor la produsele alimentare a fost atenuată de scăderea prețurilor la fructe proaspete (-1,1%) și zahăr (-0,9%). Cu excluderea factorului sezonier, prețurile la produsele alimentare s-au diminuat cu 0,1% față de nivelul lunii precedente.
Prețurile la combustibili au avut un impact de 0,4 puncte procentuale față de nivelul lunii precedente. Această evoluție a fost influențată, preponderent, de majorarea prețurilor la gazul din butelii cu 2,2%, generând o contribuție de 0,2 puncte procentuale. Prețurile la cărbune de pământ și lemnele pentru foc au crescut cu 1,3% și, respectiv, 0,2%. Creșterile pot fi atribuite factorului sezonier în contextul începutului sezonului rece. Prețurile la combustibil lichid și la carburanți au rămas la nivelul lunii precedente.
În același timp, prețurile reglementate au generat o contribuție negativă de minus 1,1 puncte procentuale. Acestea au scăzut cu 0,1% față de nivelul lunii precedente. Dinamica respectivă a fost determinată, în principal, de reducerea continuă a prețurilor la medicamente cu 0,3%. Totodată, tarifele la serviciile de transport feroviar au crescut cu 3,2%, iar cele la transportul aerian au scăzut cu 2,2%.
Dinamica inflației de bază a fost influențată preponderent de creșterea plăților pentru creșe și grădinițe de copii, majorarea prețurilor la țigări și la serviciile turismului peste hotarele țării.