Odată cu începerea sezonului rece, în raionul Nisporeni se atestă o creștere a maladiilor respiratorii. Săptămânal sunt înregistrate aproximativ 80-90 de cazuri. Cel mai mult suferă copiii. Informații actualizate despre situația infecțiilor a oferit Ion Ciubotaru, specialist în domeniul protecției sănătății în cadrul direcției CSP Ungheni a ANSP.
Ion Ciubotaru: „Acuma avem accentuată problema cu maladiile organelor respiratorii. Odată cu trecerea la perioada rece a anului noi avem o mică creștere atât a virozelor, cât și altor maladii a organelor respiratorii. Dacă e să deschidem paranteza, practic noi încă nu am ajuns la picul cel mai mare de înregistrare, dar totuși avem o mică creștere față de perioada caldă și avem înregistrate săptămânal până la 80 – 90 și ceva de cazuri. Cu părere de rău mai mult de 50% din aceste cazuri suferă copiii până la 5 anii. Datorită faptului că sunt copii și cazurile trec mai grave, multe din aceste persoane sunt și spitalizate. Spitalizate avem circa 40% din cazurile care se înregistrează, în secțiile Spitalului Raional Nisporeni”.
Cazuri de gripă, din fericire, în raionul Nisporeni nu sunt înregistrate, însă nu este exclus ca acestea să apară, odată cu creșterea virozelor.
Ion Ciubotaru: „Aici avem și o situație bună: până la moment cazuri de gripă nu avem în raion înregistrate, cu toate că în republică, în alte localități, avem cazuri de gripă și nu este exclus faptu că putem și noi să avem cazuri. Datorită faptului că totuși noi continuăm măsurile de prevenire a infecțiilor maladiilor infecțioase generale, cazuri de gripă nu avem, dar evident că pot să fie odată cu majorarea celorlalte cazuri. Pot fi înregistrate și cazuri de gripă. Avem o mică creștere a virozelor organelor superioare, dar în ultima vreme și în ultimii săptămâni avem și situații cu infectarea organelor respiratorii inferioare, adică pneumoniile. În aceste cazuri majoritatea persoanelor sunt internate. Lucrătorii medicali întreprind multe măsuri ca tratamentul să fie calitativ și cât mai operativ”.
Pentru a preveni orice tip de infecție, specialistul recomandă oamenilor să se vaccineze. La moment, se desfășoară campania de vaccinare antigripală, iar oamenii pot să-și administreze vaccinul adresându-se medicului de familie.
Ion Ciubotaru: „Ca să prevenim majoritatea sau toate maladiile infecțioase, eu aș propune că pe lângă măsurile pe care deja le cunoaștem – igienă, spălarea mâinilor cât mai frecventă, respectarea regimului de temperatură și alte măsuri ce ține de crearea condițiilor la locul de muncă și de trai – mai propunem unele măsuri de legate de profilaxie specifică la multe maladii prin vaccinare.
Deja este în toi campania de vaccinare antigripală. Cei care nu au reușit să vaccineze până acuma îi poftim. În fiecare localitate este punct de vaccinare. Toți doritorii vor fi vaccinați împotriva infecției, gripă și alte maladii infecțioase. Vă îndemnăm pentru păstrarea sănătății la orice moment când aveți unele simptome legate de anumite maladii, inclusiv temperatură și altele, vă adresați urgent medicului de familie, care va organiza un control mai detaliat și niște propuneri de tratament cât mai bun și calitativ”.
Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică de la începutul monitorizării situației privind infecțiile respiratorii și gripei sezoniere, din data 3 octombrie, până în prezent au fost înregistrate următoarele cazuri: 309 cazuri de gripă, 92454 de cazuri de infecții acute ale căilor superioare și 4345 cazuri de infecții respiratorii acute severe.
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată
- Nicolae Ciucă a demisionat de la PNL: „Am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți”
- Transnistrenii își iau 9 zile de vacanță de iarnă