ALBASAT
Societate

În Republica Moldova se desfășoară Săptămâna Memoriei Holocaustului

În perioada 24-30 ianuarie, în Republica Moldova se desfășoară Săptămâna Memoriei Holocaustului, fiind programate acțiuni care vin să sensibilizeze tinerii ca ei promoveze toleranța interetnică, dialogul intercultural, să prevină și să combată rasismul, antisemitismul și alte forme de intoleranță, transmite IPN.

Pe site-ul Agenției Relații Interetnice a fost inaugurată expoziția online de fotografii „Rabinii Europei în Holocaust”. Materialele expuse reflectă istoriile a 12 lideri religioși și spirituali ai comunităților evreiești din Republica Moldova, România, Lituania, Polonia, Ucraina și alte țări, care sunt și astăzi un exemplu de curaj, moralitate, înalte valori spirituale universale. Expoziția este organizată de către Cultul Religios Iudaic Ortodox „Agudat  Israel” al Comunității Evreilor din Republica Moldova.

În instituțiile de învățământ, Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului, 27 ianuarie, va fi marcată prin păstrarea unui moment de reculegere în memoria victimelor Holocaustului, în cadrul primei lecții, în format online.

Ministerul Educației și Cercetării îndeamnă comunitatea educațională să se alăture Campaniei internaționale #WeRemember, consacrată Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului. „Este responsabilitatea noastră să conștientizăm această tragedie fără precedent în istorie și să educăm tinerele generații în spiritul democrației și al drepturilor libertăților fundamentale”, se menționează în comunicatul de presă al ministerului.

De Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la ora 09.00, la Cimitirul Evreiesc din orașul Bender va fi inaugurat Memorialul Victimelor Holocaustului. Iar la ora 13.00, sub patronatul primului-ministru al Republicii Moldova,  la Chișinău va avea loc mitingul-requiem de comemorare a victimelor Holocaustului, cu depuneri de flori la Monumentul Victimelor Fascismului (str. Calea Orheiului, 36).

Pe parcursul Săptămânii Memoriei Holocaustului, în instituțiile de învățământ și de cercetare, biblioteci, muzee, în centrele de tineret din Republica Moldova vor fi  inaugurate panouri informative. Sunt planificate mese rotunde, ateliere de discuții și conferințe, vizite virtuale în muzeele Holocaustului, prezentări de carte etc..

Holocaust este un termen utilizat pentru a descrie uciderea a circa 6 milioane de evrei de toate vârstele, majoritatea din Europa,  în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte a programului de exterminare a evreilor, planificat și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf  Hitler. Printre victime s-au numărat și 1,5 milioane de copii.

Related posts

Возвращение к предыдущему способу назначения генерального прокурора

Albasat

COVID-19 Nisporeni: 8 cazuri noi

Albasat

Ion Chicu: Guvernul e gata să înainteze mai multe proiecte în avantajul agricultorilor

Albasat

Leave a Comment