ALBASAT
Societate

În ultima săptămână, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut cu circa 20%

În ultima săptămână, se înregistrează o creștere semnificativă a numărului cazurilor de COVID-19 cu circa 18% față de săptămâna precedentă. De asemenea, față de săptămânile precedente, a crescut și rata de contagiozitate. Acum aceasta este de 1,38. Raportat la numărul de locuitori, cele mai afectate regiuni sunt: Soroca, Stefan Vodă, Dubăsari și Glodeni, Chișinău, Edineț și Cahul. Informațiile au fost prezentate de Alexei Ceban, epidemiolog la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), în cadrul unui briefing de presă.

Vârsta medie a persoanelor infectate este 47 de ani. Femeile mai afectate decât bărbații, ponderea lor fiind de 59%. Perioada medie de incubație a virusului este de 5-6 zile. Mediul urban este mai afectat decât cel rural. Cazurile de import constituie doar 2%.

Vârsta medie a persoanelor decedate este de 66 de ani. Circa 99% din decedați au avut cel puțin o comorbiditate. În Republica Moldova se înregistrează o incidență de 1929 de cazuri la un milion de locuitori și 67 de decese.

1444 de angajați în sistemul medical s-au îmbolnăvit de COVID-19, 12 dintre care au decedat.

Potrivit șefului ANSP, Nicolae Furtună, numărul cazurilor de infecție cu noul tip de coronavirus a crescut în ultima perioadă întrucât, deși s-au păstrat restricțiile, „cetățenii și-au făcut mendrele așa cum au considerat ei de cuviință că este corect să facă”. „Au făcut zile de naștere, au ieșit la grătar, au participat la înmormântări și ceremonii”. Nicolae Furtună  susține că nu e vorba de un nou val de îmbolnăvire. Este același val, care a căpătat o amplitudine mai mare.

Întrebat dacă, în contextul creșterii numărului cazurilor de îmbolnăvire, Paștele Blajinilor (transferat pentru 6-8 iunie), va mai fi amânat, Nicolae Furtună a declarat că pledează în continuare pentru renunțarea la astfel de evenimente. Rata de contagiozitate este mare și numărul cazurilor înregistrate este mare, acestea fiind premise reale pentru ieșirea situației de sub control. „Poziția mea de epidemiolog este să ne abținem de la această sărbătoare și să-i pomenim pe cei trecuți în lumea celor drepți cu altă ocazie și altfel”, a declarat șefului ANSP.

„În contextul trendului ascendent al evoluției, relaxările sunt vicioase”, a menționat Nicolae Furtună.

În total, în țară au fost înregistrate până acum 6704 cazuri de îmbolnăvire. Aproape jumătate dintre pacienți s-au vindecat. Cazuri active rămân 3100.

234 de persoane au decedat, iar 266 se află în stare gravă.

Related posts

70 de mii de dolari pentru procesul educațional la distanță, acordați prin intermediul UNICEF

Albasat

Doi vicepremieri pleacă la Moscova pentru a discuta livrarea gazelor

Albasat

În regiunea transnistreană ar putea fi declanșată o criză umanitară, opinii

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment