ALBASAT
Societate

În ultimele săptămâni s-a înregistrat o creştere a numărului cazurilor de COVID-19

În Republica Moldova, de patru săptămâni consecutiv, se atestă o creştere a numărului de cazuri de infecţie cu noul coronavirus. În săptămâna 8-14 iunie, comparativ cu săptămâna precedentă, numărul de cazuri a crescut cu 29 de procente, iar numărul de decese a crescut cu 30 de procente. Datele au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă organizate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, transmite IPN.

Alexei Ceban, medic epidemiolog la ANSP, a menţionat o persoană infectată, aproape trei zile, stă acasă sau se află în colectivităţi până a se adresa la medic pentru spitalizare. ,,Un moment destul de îngrijorător este faptul că persoanele tardiv se adresează după asistenţă medicală şi aceştia reprezintă un potenţial de răspândire a virusului”, a spus Alexei Ceban.

Acesta a precizat că sunt înregistrate şi cazuri când persoanele se adresează şi după zece zile, fiind infectate şi având simptome ca tuse şi strănut. ,,Vă rugăm insistent, în cazul apariției simptomelor ca febră, tuse, strănut, fatigabilitate sau oboseală pronunţată, pierderea gustului, mirosului adresaţi-vă urgent la medic sau sunaţi 112. De asemenea, în cazul în care aveţi dificultăţi de respiraţie nu ezitaţi să contactaţi medicul de familie”, a adăugat epidemiologul.

Numărul total de cazuri, de la declanșarea epidemiei, este de 13106, iar 57 de procente din persoanele infectate s-au vindecat. Cazuri active sunt 5132, decese înregistrate – 449, iar 455 de pacienţi se află în stare gravă.

Incidenţa totală de infectare este de 3771 de persoane la un milion de populaţie. Mortalitatea este de 129 de decese la un milion, iar rata fatalităţii este de 3,4 procente. În ceea ce priveşte incidenţa conform teritoriilor administrative pentru 100 de mii de locuitori, cel mai afectat teritoriu este Bălţi, cu 862 de cazuri, UTA Găgăuzia, cu 757 de cazuri şi Taraclia cu 750 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Cea mai mică incidenţă se atestă în raionul Şoldăneşti, cu 24 de cazuri.

Epidemiologul a menţionat că în ultima saptămână se atestă o creştere destul de mare în Drochia, Floreşti şi Rezina, iar cea mai mare incidenţă a acestei săptămâni este în Bălţi.

Până la acest moment, au fost efectuate aproape 80 de mii de teste. Cele mai afectate grupe de vârstă sunt persoanele peste 50 de ani. Varsta medie a celor infectaţi este de 47 de ani, predomină sexul feminin şi mediul urban. Totodată, sunt infectaţi 756 de copii şi 122 de gravide.

Vârsta medie a celor decedaţi este de 66 de ani şi 99 de procente dintre aceştia au avut cel puţin o comorbiditate. Cele mai des afectaţe de COVID-19 sunt persoanele cu maladii cardio-vasculare.

Printre persoanele infectate sunt şi 30 de preoţi, opt dintre aceştia din Bălţi. Doi au decedat.

Related posts

Cititorii unui ziar japonez au donat computere noi copiilor ucraineni refugiați la Cărpineni

AlbasatTV, Nisporeni

Veaceslav Platon a depus o plângere în România pe numele Maiei Sandu

Albasat

Epidemiolog: Măștile de protecție și distanțarea fizică vor fi în continuare necesare timp de câțiva ani

Albasat

Leave a Comment