ALBASAT
Societate

În ultimii zece ani, producția de lapte din Moldova a scăzut cu 38%

Producătorii de lapte din Republica Moldova se confruntă cu o criză de lungă durată, producția acestora micșorându-se cu 38% în ultimii zece ani. Un studiu realizat de Agenția de Investiții arată că în ultimii ani s-a înregistrat o scădere bruscă a producției de lapte, de la 485 de mii de tone în 2017, la 367 de mii de tone în 2019 și o creștere a importurilor cu 22% anual, ajungând la 58 de milioane de dolari în 2019, transmite IPN.

Același trend negativ, în confirmarea crizei industriei producătoare a laptelui, înregistrează̆ industria zootehnică. Efectivul vacilor a scăzut de la 154 de mii de capete în 2011 la 81 de mii în 2020. Aceasta în timp ce doar 6% din laptele utilizat pentru procesare, provine de la întreprinderile agricole.

Agenția de Investiții a elaborat un plan investițional care estimează investițiile necesare pentru crearea unei ferme tip de 400 de vaci. Planul investițional include procurarea vacilor gestante și a furajelor necesare pentru întreținerea acestora, echipamentelor și mijloacelor tehnice, utilajelor agricole, construcția grajdurilor, dar și crearea unui sistem de evidență. Aceste acțiuni vor contribui la mărirea numărului de vaci de la patru mii de capete la 63 de mii, în cadrul întreprinderilor agricole și, respectiv, la majorarea producției de lapte de către aceste întreprinderi până la 317 mii de tone, majorând ponderea lor în total de la 6% la 60%. Pentru atingerea acestui scop este necesară o investiție de 12979 milioane de lei.

„Studiul realizat nu doar reconfirmă potențialul de dezvoltare al sectorului neexplorat, dar și trasează soluții practice de revigorare și impulsionare a afacerilor în domeniu. Agenția de Investiții își reconfirmă intenția de a susține financiar și tehnic implementarea următorilor piloni de cercetare”, a menționat directorul general al Agenției de Investiții, Rodica Verbeniuc, citată într-un comunicat de presă.

Conform statisticilor, 94% din laptele autohton este produs de gospodăriile populației și doar 6% din laptele utilizat pentru procesare provine de la întreprinderile agricole. Totodată, doar 5% din efectivul de vaci disponibile aparțin întreprinderilor agricole, ceea ce ar însemna că Republica Moldova de facto nu are o industrie zootehnică bine conturată, marea majoritate a vacilor fiind în proprietate și de utilitate familială și nu industrială. Procesatorii, la rândul lor, sunt obligații să colecteze laptele de la gospodăriile individuale, cu o calitate și productivitate joasă, costuri excesive în logistica colectării, rezultând într-un deficit al laptelui autohton ca materie primă și în creșterea importului laptelui, care ajung anual la 162 de mii de tone și acoperă 33% din necesitatea procesatorilor.

Același studiu denotă că Republica Moldova a exportat în 2019 produse lactate în valoare de 5,8 milioane de dolari. Exporturile au înregistrat un trend descendent în ultimii patru ani, cu o scădere medie anuală de -17%.

Related posts

Personalul medical din Nisporeni participă la campania de donare voluntară de sânge

AlbasatTV, Nisporeni

Vaccinul Sputnik V va ajunge în Transnistria la prețul de 19,9 dolari pentru o cură

Albasat

La Nisporeni a fost inaugurat Pomul de Crăciun

Albasat