În următorii trei ani, taxa pe produsele accizabile, inclusiv tutunul, cidrul, unele produse petroliere, va crește cu 7% anual, cu excepția unor categorii de produse, cum ar fi gazul lichefiat, păcura, berea sau alcoolul. Prevederile se conțin în proiectul politicii bugetar-fiscale pe anul 2024, aprobat de Parlament în prima lectură, transmite IPN.
Ministra finanțelor, Veronica Sirețeanu, a declarat că documentul prevede menținerea regulii de a stabili ratele accizelor pentru o perioadă de 3 ani pentru a asigura realizarea principiului predictibilității. „Calendarul de trei ani este un exercițiu foarte important atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru noi ca și administratori ai veniturilor publice. De ce este important? Pentru că ne dă o doză de previzibilitate foarte clară a modului în care al treilea cel mai mare impozit din stat, accizul, urmează a fi încasat la buget. Respectiv, s-a stabilit calendarul aferent mărfurilor accizabile pentru următorii trei ani cu indexarea anuală a acesteia la rata inflației prognozate de 7%. Nu toate pozițiile de accize care sunt în listă au fost indexate la această valoare. Sunt unele valori ale accizelor care cu mult depășesc deja acciza aplicată în regiune, inclusiv în Uniunea Europeană”, explică ministra.
Potrivit ei, proiectul modifică regimul fiscal aplicat autoturismelor, prin impozitarea acestora cu TVA pe principii generale începând din 1 ianuarie 2025, cu micșorarea treptată a cotei de acciză.
Proiectul prevede extinderea spectrului de stimulente fiscale și revizuirea categoriilor de cheltuieli suportate de către angajator în favoarea angajaților, permise spre deducere în scopuri fiscale. Acest fapt va permite menținerea forței de muncă calificate, atragerea de noi specialiști, diversificarea pachetului social oferit angajaților.
De asemenea, documentul propune extinderea categoriilor de deduceri pentru persoanele fizice la stabilirea obligațiilor aferente impozitului pe venit. Aici vor intra și cheltuielile aferente primelor de asigurare facultativă de asistență medicală sau pentru contractarea serviciilor medicale, cheltuielile aferente primei în baza contractului de asigurare de viață, sumele achitate de către persoana fizică pentru dobânzile aferente creditelor ipotecare la procurarea primei locuințe, altele decât cele contractate prin Programul de stat „Prima Casă”.
O altă prevedere este uniformizarea cotelor impozitului pe venitul persoanelor fizice reținut pentru veniturile investiționale și financiare, prin stabilirea acestora la 6%.
Proiectul politicii bugetar fiscale pentru anul 2024 urmează să fie votat în lectură finală.
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE
- Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI
- Din 1 ianuarie, energia electrică produsă ziua va fi tranzacționată doar pe piața internă
- Consumul de pește crește. MAIA: Alege produs local de Crăciun și tot anul