Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a efectuat o vizită scurtă în Republica Moldova, după ce s-a aflat patru zile în Ucraina, transmite IPN. Oficialul s-a întâlnit cu prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, cu reprezentanți ai instituțiilor naționale pentru drepturile omului și cu reprezentanți ai societății civile.
Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului a declarat că țara se confruntă cu provocări socio-economice și umanitare, generate de pandemia COVID-19 și de războiul din Ucraina, iar în acest context vulnerabilitățile preexistente au fost agravate. El a subliniat faptul în momentele în care o țară se confruntă cu provocări majore, drepturile omului trebuie să se afle în centrul atenției”.
„În timpul scurtei mele vizite, am avut ocazia să cunosc de la societatea civilă vibrantă și diversă, care lucrează activ pe probleme legate de drepturile omului, inclusiv pe aspecte legate de libertatea de exprimare, de necesitatea unei mai bune protecții pentru minorități și pentru membrii comunității LGBTQI+, precum și pentru persoanele cu dizabilități. Aștept cu nerăbdare să consolidăm în continuare angajamentul nostru cu autoritățile Republicii Moldova, cu instituțiile naționale pentru drepturile omului și cu societatea civilă, în special în momentul în care ne angajăm în comemorarea, pe parcursul unui an, a celei de-a 75-a aniversări a Declarației Universale a Drepturilor Omului”, a declarat Volker Turk.
Natalia Gavrilița a menționat în cadrul discuției cu Volker Turk că „autoritățile sunt angajate plenar în procesul de reformă a justiției, combaterea corupției și a spălării banilor, alinierea legislației la standardele europene, precum și îmbunătățirea sistemului de protecție a drepturilor omului.”
Cei doi au subliniat necesitatea prevenirii unor acțiuni care atentează la drepturile omului în regiunea transnistreană, fiind analizată posibilitatea de implicare a Oficiului Înaltului Comisar al ONU (ONCHR) în dialog cu Tiraspolul.
- Moldova va plăti 54 de milioane de lei – cotizații organizațiilor internaționale
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE
- Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI
- Din 1 ianuarie, energia electrică produsă ziua va fi tranzacționată doar pe piața internă