ALBASAT
Societate

Încă 60 de zile de stare de urgență

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au prelungit starea de urgență din Republica Moldova cu încă 60 de zile, începând cu data 6 decembrie. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de majoritatea parlamentară la propunerea Guvernului. Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a criticat inițiativa, menționând că oamenii deja au pierdut numărul acestor prelungiri, fără a vedea vreun efect al acestor decizii. Cu ceva timp înainte ca proiectul să fie supus votului, fracțiunea BCS a părăsit sala de ședințe, transmite IPN.

„Vin în fața dumneavoastră după câteva săptămâni foarte dificile pentru țara noastră. Bombardamentele barbare din 15 și 23 noiembrie îndreptate asupra infrastructurii energetice civile din Ucraina au provocat deconectări masive în sistemul electroenergetic din Republica Moldova, punând în pericol siguranța cetățenilor noștri. A fost nevoie de eforturi majore pentru reluarea alimentării cu energie electrică, timp în care oamenii au stat în beznă. Transportul public a fost paralizat, rețelele de telefonie mobilă au căzut și, unele cazuri, chiar și proceduri medicale au fost întrerupte. Cu regret, există indicii foarte temeinice că asemenea evenimente se vor repeta pe parcursul iernii curente”, a declarat premierul Natalia Gavrilița în plen.

Șefa executivului a spus că evoluțiile recente arată că țara este într-o situație fără precedent, în care instituțiile statului au nevoie de instrumente rapide pentru a interveni atunci când viața și siguranța oamenilor sunt puse în pericol. „Fac un apel și la cei din opoziție: nu este momentul pentru dispute politice sau pentru retorică populistă. Reafirm că acțiunile Guvernului nu au depășit limitele mandatului atribuit de Parlament. Guvernul, prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale, a acționat într-un mod transparent, iar derogările de la cadrul legal au fost proporționale și necesare pentru gestionarea și depășirea situațiilor de urgență”, a mai spus premierul.

Până a fi supus votului proiectul, deputații BCS, care au avut mai multe luări de cuvânt, au părăsit sala în semn de protest. Pentru prelungirea stării de urgență au votat 55 de deputați PAS. Partidul politic Șor nu a participat la ședință.

Instituită pe 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina, starea de urgență a fost prelungită de mai multe ori, ultima decizie în acest sens fiind adoptată pe 6 octombrie.

Related posts

Colectivul „Codreanca” a fost decorat cu Ordinul Republicii la 50 de ani de la fondare

AlbasatTV, Nisporeni

Vlad Filat a revenit în fruntea PLDM

Albasat

Crimă la beţie într-un sat din raionul Nisporeni. Un bărbat şi-a înjunghiat cu bestialitate amicul de pahar

Albasat

Leave a Comment