ALBASAT
Nisporeni Societate

Incendiu într-o gospodărie din comuna Boldureşti, raionul Nisporeni. Stăpânul a suferit câteva arsuri

Incendiu într-o gospodărie din comuna Boldureşti, raionul Nisporeni. Flăcările au făcut scrum un stog de nutreţ. Totul s-a întâmplat după ce stâpînul casei făcea ordine prin gospodărie şi a dat foc la deşeurile menajere. Văpaia a afectat  şi câţiva copaci, dar a fost stinsă la timp şi nu a reuşit să se extindă în celelalte gospodării.

Proprietarul locuinţei recunoaşte că a dat foc fără ca să conştientizeze că îşi pune viaţa în pericol.

SERGHEI EUSTASIN, STĂPÂNUL GOSPODĂRIEI: “Am dat foc şi nu am băgat de seamă, a bătut vântul. 

– Unde eraţi dvs când s-a aprins?

– Aici eram.

– Când s-a aprins ce aţi făcut?

– Am vrut să strig la oameni, dar s-a aprins şura, ce să-i faci? A început totul de la ciocleje.

N-am ştiut ce o să păţesc.”

Un vecin de-al bărbatului a observat flăcările uriaşe şi a alertat imediat pompierii.

 EMIL LUPEICA, LOCUITOR AL COM.BOLDUREŞTI: “Eu lucram dinaintea casei.

– Ce aţi făcut când aţi văzut flăcările?

– Am sunat direct la pompieri şi mi-au zis că vin.  Iată, unde sunt copacii aceia arşi sunt la mine.

– V-aţi speriat să nu ajungă flăcările, să nu se răpândească şi la dvs în gospodărie?

– Da. Iată, e rău. “

Până la sosirea pompierilor, câţiva tineri, care se aflau în apropiere, au sărit repede în ajutorul stăpânului gospodăriei, care  se chinuia să domolească focul. Acesta a suferit câteva răni la faţă şi la spate. O echipă de medici a venit pentru a-i acorda îngrijiri medicale.

 “Mergeam pe drum, mai la vale de o casă şi am văzut că iese fum şi am venit. Am început să stingem cu ţărână, cu haina, cu ce aveam până ce au venit pompierii. Stăpânul casei era ars pe spate, el fugea la vale când noi am venit, încolo încă se aprindea că mai era o anexă de asta şi am stins.  S-a aprins haina, i-am zis să se dezbrace că-i ardea haina.” 

 “Mă duceam spre casă. Am văzut că iese fum şi am fugit repde să-l stingem. Am o bluză şi m-am dezbrăcat de dânsa şi păleam spre foc şi ţărână am aruncat. Altceva nu am avut cu ce.  Dacă am trece cu toţii indiferenţi, apoi se aprinde tot satul, şi apoi ce ne facem?!”

La faţa locului a sosit o echipă de pompieri care au lichidat incendiul în jur de 40 de minute.

ANDRIAN  CUZMIN,  OFIŢER AL SERVICIULUI DE PREVENŢIE: “La data de 8 aprilie, la ora 12:53, am primit un apel precum că în satul Boldureşti ardea un stog de nutreţ. Ajungând la faţa locului, cu echipa de pompieri din Nisporeni, la ora 11:13 minute, am constatat că incendiul a pornit de la deşeurile menajere, care se aflau în preajma stogului de nutreţ. În urma incendiului au ars 40 de metri pătraţi de gunoi şi un stog de nutreţ. Persoana vinovată fiind proprietarul casei.”

Pe lâgă spaima pe care a tras-o stăpânul gospodăriei, acesta s-ar putea alege şi cu amendă.

GHEORGHE BARGAN, ŞEFUL SECŢIEI SECURITATE PUBLICĂ DIN CADRUL IP NISPORENI: “La moment de către poliţistul de sector se desfăşoară acţiuni de constatare şi acumularea probelor, iar în cazul stabilirii vinovăţiei făptaşului şi dacă încălcarea comisă se va încadra în componenţa contravenţiei prevăzute de art.115, aliniatul 3, Cod Contravenţional al R. Moldova, adică arderea în câmp deschis a resturilor vegetale de orice provenienţă, acesta riscă o sancţiune sub formă de amendă în mărime de la 3 mii la 4 500 de lei.”

Tot la data de 8 aprilie a mai izbucnit un incendiu puternic de vegetaţie în localitatea Ciorești, din raionul Nisporeni. Flăcările au cuprins și trei piloni ai liniei de tensiune înaltă și erau cât pe ce să ajungă la casele  oamenilor. Alături de echipa de pompieri, sosită la faţa locului, au luptat cu văpaia şi oamenii din sat.

 ANDRIAN  CUZMIN,  OFIŢER AL SERVICIULUI DE PREVENŢIE: “Tot  la data de 8 aprilie, în satul Cioreşti a avut loc un incendiu masiv de vegetaţie.  La incendiu s-a deplasat o echipă de pompieri, fiind ajutaţi şi de primarul satului Cioreşti şi de oamenii din sat. Incendiul fiind lichidat în 5 ore.  În urma incendiului au ars 20 de hectare de vegetaţie uscată. “

Pompierii avertizează repetat cetățenii să nu aprindă iarba și stufărișul uscat. În condiții de umiditate redusă, vânt și temperaturi ridicate, focarele se pot extinde pe suprafețe extinse, nimicind animalele sălbatice, dar și spațiile forestiere. În caz de situații de risc oamenii sunt îndemnați să sune la Serviciul 112. Potrivit IGSU în data de 8 aprilie, din cauza focarelor de vegetație au fost afectate 246 ha de teren din toată țara.

 

 

 

 

Related posts

Șoferul care a supraviețuit în accidentul de lângă Codreanca a fost reținut

AlbasatTV, Nisporeni

În Găgăuzia va fi organizat turul II pentru alegerea bașcanului

AlbasatTV, Nisporeni

PSRM propune o nouă candidatura la funcţia de premier

Albasat

Leave a Comment