Portal de știri
Fără categorie

Incendiul de la Notre Dame.Până acum, 800 de milioane de euro au fost promise de mari companii franceze pentru lucrările necesare catedralei simbol a Parisului.

Sute de francezi s-au strâns din nou în centrul Parisului ca să se roage şi să cânte imnuri religioase, ca omagiu pentru catedrala Notre Dame, rămasă în picioare după cel mai grav incendiu din istoria sa. Preşedintele Emmanuel Macron a promis că lăcaşul de cult va fi reconstruit în cinci ani, în ciuda pagubelor ample. Până acum, 800 de milioane de euro au fost promise de mari companii franceze pentru lucrările necesare catedralei simbol a Parisului.

incendiu-notre-dame-pompiers-de-paris-fb (2)

Foto: Pompiers de Paris/Facebook

Sute de credincioşi s-au adunat în faţa bisericii Saint Sulpice din Paris, avariată şi ea de un incendiu luna trecută. Apoi au mers către piaţa Saint Michel de pe malul Senei, de unde se vede catedrala Notre Dame. O mare parte dintre cei prezenţi erau tineri. Pentru catolici este Săptămâna Patimilor de dinainte de Paşte.

„Când am văzut că Notre Dame se prăbuşeşte mi-am zis că încă mai este speranţă. Preşedintele a spus că o vom reconstrui. Şi am avut şansa să-l întâlnesc pe arhiepiscop şi m-a impresionat mult că am văzut speranţă în ochii lui. Voi întâmpina Paştele cu acest sentiment”, a spus un francez.

„Săptămâna Mare nu este uşoară, dar cu toţii am văzut imaginea crucii de aur care strălucea în interiorul catedralei. Este un semn bun la începutul Săptămânii Mari şi pentru un Paşte bun”, este de părere un alt francez.

Emmanuel Macron promite că Notre Dame va fi reconstruită în doar cinci ani. Miliardarii şi marile firme ale Franţei au anunţat donaţii care depăşesc 800 de milioane de euro.

„Suntem o naţie de constructori. Avem mult de reconstruit, vom reconstrui catedrala Notre Dame, va fi mai frumoasă ca înainte. Vreau să facem asta în cinci ani”, este promisiunea președintelui Macron.

Distrugerile puteau fi mult mai mari, dacă nu era eroismul sutelor de pompieri francezi care şi-au pus viaţa în pericol în lupta cu flăcările de la Notre Dame. Dacă intervenţia ar fi întârziat cu 15-30 de minute, clădirea veche de 850 de ani ar fi fost o amintire, a spus un oficial francez.

A existat un membru al echipei de intervenţie care s-a avântat acolo unde riscul era cel mare. Este vorba de robotul Colossus, creat de o firmă franceză special pentru pompieri. Acesta a intrat în catedrală, atunci când pericolul era maxim şi a stropit cu apă şi din interior. Este explicaţia pentru faptul că numeroasele picturi, obiectele de lemn şi de pânză din interiorul clădirii nu au ars şi ele.

Operele de artă salvate din Notre Dame vor fi găzduite la Luvru, unde vor fi îngrijite şi recondiţionate.

„Este ca şi cum ţi-ai pierde un bunic pe care îl ştii dintotdeauna şi despre care credeai că nu va muri niciodată. Şi deodată, acest monument care reprezintă putere, măreţie, dispare dintr-o dată”, a spus Patrick Palem, expert în restraurări.

Principala pistă pe care merg anchetatorii este cea a unui accident, dar cauzele incendiului vor fi descoperite abia în cursul investigaţiei deja începute la Notre Dame.

Related posts

Anastasia Gracheva a câștigat turneul internațional la patinaj artistic

AlbasatTV, Nisporeni

Maia Sandu cere comunităţii internaţionale să-şi sporească presiunile asupra Rusiei, după noile atacuri cu rachete asupra Ucrainei

AlbasatTV, Nisporeni

Capsula Orion şi-a început călătoria de întoarcere spre Terra

AlbasatTV, Nisporeni

În localitatea Marinici s-a construit o fântână arteziană

AlbasatTV, Nisporeni

Au început lucrările de reconstrucție a Casei Naționale din Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Europa va intra în recesiune la iarnă. Anunțul comisarului pentru economie

AlbasatTV, Nisporeni

Programul USAID Comunitatea Mea a anunțat selectarea partenerilor noi

AlbasatTV, Nisporeni

Ministerul Economiei a anunţat măsuri de eliminare a birocrației pentru antreprenori

AlbasatTV, Nisporeni

Sute de benzinării din Ungaria au rămas fără carburanți din cauza plafonului introdus de Viktor Orban

AlbasatTV, Nisporeni

Peste 4000 de șoferi, sancționați pentru încălcări în trafic, în zilele de odihnă

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment