Începe perioada de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de președinte a Republicii Moldova, dar și de solicitare a înregistrării în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie. În ambele cazuri, actele se depun la Comisia Electorală Centrală, transmite IPN.
Un candidat desemnat la funcția de președinte va constitui, în mod obligatoriu, un grup de inițiativă. Pentru înregistrarea grupului, dosarul va fi depus la Comisia Electorală Centrală, care va analiza documentele depuse în termen de 3 zile și va adopta o decizie. Termenul limită de depunere a documentelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă este 31 august.
Concomitent, va decurge procedura de înregistrare a candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova. Grupurile de inițiavă urmează să colecteze semnături pentru susținerea candidaților. Listele de subscripție trebuie să conțină cel puțin 15 000 și cel mult 25 000 de semnături ale susținătorilor, colectate din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul al doilea. Se vor considera conforme unitățile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea ale Republicii Moldova în care au fost colectate cel puțin 600 de semnături.
Listele de subscripție cu semnăturile colectate se va prezenta la CEC pentru examinare până pe 20 septembrie inclusiv.
De asemenea, din 21 august, partidele politice și blocurile electorale pot solicita la CEC înregistrarea în calitate de participant la referendum. Termenul limită de depunere a cererilor de înregistrare este 20 septembrie.
Documentele pentru înregistrarea blocurilor electorale în scopul desemnării candidaților la alegerile pentru funcția de președinte pot fi depuse până pe 25 august. Actele pentru înregistrarea blocurilor electorale pentru referendumul republican constituțional se depun până pe 14 septembrie.
previous post