ALBASAT
Nisporeni Sanatate

Îndemn către părinți din partea Secției Securitate Publică a IP Nisporeni, în vederea combaterii bullying-ului în școli

În contextul începerii anului școlar, Secția Securitate Publică a IP Nisporeni a venit cu un îndemn către părinți să discute cu copiii, în vederea prevenirii și combaterii bullying-ului în rândul elevilor. Reprezentanții Secției Securitate remarcă faptul că bullying-ul se învață și reiterează faptul că educația începe de acasă.

„Cea mai frumoasă formă de educație este OMENIA !!!
Un rucsac folosit câțiva ani la rând, poartă aceleași vise ca o geantă nouă!
A fi înalt, scund, gras, slab, negru sau alb, a avea adidași și trening nou, la începutul anului școlar, nu este o glumă, subiect de bârfă sau de amuzament. NU râdem de alți copii! Nu toți își permit ceea ce noi ne permitem! Fiecare copil este unic și special!
Nu avem niciun drept să râdem de visele nimănui, chiar dacă nu sunt pe gustul nostru. În lume există mulți șoferi fericiți și directori depresivi… Fiecare trebuie să facă ce îl face fericit.
Nu ești cu nimic mai presus decât restul copiilor dacă mergi cu mașina la școală.
Respectă pe toată lumea din jurul tău, inclusiv pe doamna de serviciu.
Învățați copiii să nu excludă pe cineva pentru că este „diferit” sau nu are aceleași oportunități ca ceilalți.
Învățați copiii să fie empatici cu cei necăjiți, să își ajute colegii la nevoie sau să le ofere o parte din mâncare celor care nu au pachețel de acasă.
Explicați-le că tachinarea doare… și că merg la școală pentru a ÎNVĂȚA, NU pentru a concura!”,
se arată în mesajul transmis de Secția Securitate Publică a IP Nisporeni.

În luna februarie a acestui an, Parlamentul a adoptat un proiect de lege potrivit căruia legislația Republicii Moldova va reglementa noțiunea de bullying. Astfel, noțiunea a fost introdusă în Codul educației.

Bullying-ul presupune o formă de agresivitate manifestată în mod intenționat, repetat și prin dezechilibru de putere între relațiile dintre copii, elevi sau studenți și care aduce prejudicii demnității umane. Fenomenul este recunoscut ca formă de violență psihologică, care are drept rezultat crearea unei situații de intimidare.

Autoritățile responsabile vor elabora norme metodologice pentru aplicarea Legii și vor propune practici de prevenire și combatere a acestui fenomen.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova, 86,8% dintre elevii claselor a VI-a – a XII-a sunt afectați de bullying.

Related posts

Informează-te! Implică-te! Urmărește ședința consiliului orășenesc Nisporeni (VIDEO)

AlbasatTV, Nisporeni

Astăzi în orașul Nisporeni: Reluarea lucrărilor de construcție a rețelei exterioare de canalizare

AlbasatTV, Nisporeni

Campania „PLANETA NOASTRĂ ESTE CASA NOASTRĂ. SĂ O PĂSTRĂM CURATĂ!” va încuraja cetățenii să contribuie la protecția mediului

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment