ALBASAT
Nisporeni Societate

 Instanțele de judecată intenționează să reinventeze sistemul judecătoresc, devenind mai prietenoase și accesibile pentru public

Judecătoriile model-pilot Bălți și Ungheni au împărtășit experiența lor de transformare în instanțe accesibile și confortabile pentru vizitatori, care comunică cu justițiabilii și comunitatea, modernizează procesele prin crearea serviciilor online și au standarde înalte de calitate și performanță la Forumul național privind implementarea conceptului de instanță model – colaborare, învățare și adaptare. Acest forum a fost organizat de Proiectul USAID Moldova „Instanțe Judecătorești Model” cu scopul de a promova, la nivel național, reformele aplicate timp de un an de cele două judecătorii pilot, reforme care au adus beneficii atât justițiabililor, cât și judecătoriilor.

La eveniment au participat reprezentanți din toate judecătoriile, curțile de apel, din cadrul Curții Supreme de Justiție, Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului Justiției.

Șeful Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander, a declarat că „încrederea în justiție începe acolo unde cetățenii interacționează cu instanțele”.

„În urmă cu un an, ne-am angajat să testăm conceptul de instanță model în două judecătorii – Bălți și Ungheni. Astăzi, auzim despre rezultatele acestor judecătorii pilot care lucrează din greu pentru a obține statutul de instanță model. O instanță model este un exemplu de oferire a serviciilor îmbunătățite comunității. Scopul principal al acestui proiect este de a folosi aceste judecătorii pentru a stabili standarde de excelență și de a inspira alte instanțe din Moldova”, a spus șeful Misiunii USAID.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a menționat că „transparentizarea instanțelor, digitalizarea serviciilor, stabilirea unei conexiuni între instanțe și justițiabili, precum și asigurarea unei justiții echitabile sunt postulate centrale ale unui stat de drept”.

„Cetățenii Republicii Moldova merită să aibă o justiție corectă. Este îmbucurător că acest proiect a prins contur și deja sunt unele progrese. La Bălți am fost personal și am văzut schimbările, la Ungheni urmează să ajung. A crescut numărul de dosare soluționate, dar și s-a micșorat durata medie de examinare a acestora. Este foarte importantă și educația juridică a cetățenilor, și apropierea instanțelor de justițiabili prin comunicare, crearea ghidurilor, paginilor Facebook pentru a informa cetățenii”, a declarat ministrul.

„Acum un an, când am lansat Proiectul Instanțe Judecătorești Model, ne-am propus să ajutăm instanțele judecătorești pilot să aplice cele mai bune practici și standarde internaționale pentru a deveni mai accesibile, transparente și prietenoase pentru justițiabili. Prin exemplul Judecătoriei Bălți și al Judecătoriei Ungheni, ne dorim să inspirăm și alte instanțe judecătorești să implementeze bunele practici în domeniul managementului calității, performanței, comunicării, automatizării, astfel încât justițiabilii să beneficieze de servicii de cea mai înaltă calitate, oferite de instanțele judecătorești”, a completat directoarea Proiectului „Instanțe Judecătorești Model”, Natalia Vîlcu.

„Ne bucurăm să vedem instanțe care aplică reforme unice în țară, acestea contribuie la îmbunătățirea actului justiției și a experienței pe care o au justițiabilii în instanță, începând cu deschiderea față de justițiabili și încheind cu optimizarea organizării muncii și o performanță mai bună. Ne dorim să replicăm acțiunile care au adus rezultate bune în toate instanțele din țară, astfel încât justițiabilii, dar și populația să apeleze cu încredere la sistemul judecătoresc”, a declarat președintele interimar al Consiliul Superior al Magistraturii, Dorel Musteață.

Președintele Judecătoriei Bălți, Ion Pâcaleu, a declarat că „acum un an nici nu-mi puteam imagina că vom efectua sondaje de satisfacție a justițiabililor și că aceștia vor fi, în măsură de 86-89%, satisfăcuți de experiența lor în judecătorie sau că ne vom bucura de o colaborare continuă cu mass-media, comunitatea locală și împreună vom îmbunătăți procedurile judecătorești și calitatea serviciilor”.

„Suntem instanța care dispune de plăți electronice, astfel încât justițiabilii economisesc timp pe drumuri la bancă; dispunem de spații de așteptarea confortabile și cu toate cele necesare justițiabililor, inclusiv zone pentru încărcarea telefoanelor și calculatoarelor și spații de joacă pentru copii; comunicăm activ cu publicul nostru prin intermediul rețelelor de socializare și avem unii dintre cei mai buni indicatori la capitolul dosare soluționate”, a completat el.

Președintele Judecătoriei Ungheni, Vasile Șchiopu, a menționată că „doar printr-o colaborare vastă cu populația, profesiile juridice și proiectele din domeniu, administrația locală, organizațiile neguvernamentale, dar și susținerea întreg colectivului instanței a fost posibilă schimbarea la față a judecătoriei Ungheni”.

„Noi am convocat în consilii consultative comunitatea locală și instituțiile cu care interacționăm ca să înțelegem cum putem îmbunătăți și simplifica procedurile noastre interne. Acum am trecut multe procese pe online și intenționăm să dezvoltăm și mai mult serviciile de la distanță, inclusiv ședințele de judecată prin videoconferință. Ne bucurăm de o colaborare bună cu media locală care are grijă să informeze populația cu privire la ultimele noutăți juridice. Organizăm evenimente de educație juridică pentru public, astfel încât sporim accesibilitatea serviciilor noastre. Am dezvoltat materiale de comunicare într-un limbaj accesibil, să fie utile tuturor justițiabililor”, a spus el.

***

Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” este o inițiativă realizată cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul își propune să susțină judecătoriile în realizarea și menținerea statutului de instanță-model și să sporească eficiența, performanța și calitatea serviciilor instanțelor, astfel încât să crească și satisfacției vizitatorilor instanțelor.

În 2022, USAID marchează cea de-a 30-a aniversare a activității sale în Moldova. Construind un parteneriat de succes pe parcursul a trei decenii, USAID a oferit și continuă să ofere sprijin Republicii Moldova pentru a dezvolta și spori competitivitatea sectoarelor cheie ale economiei, a îmbunătăți standardele de viață ale cetățenilor, a promova principiile guvernării democratice și a consolida reziliența statului. Începând cu 1992, USAID a oferit cca 648 de milioane de dolari pentru implementarea a peste 120 de proiecte de asistență financiară și tehnică în următoarele domenii: Agricultură, Turism, Sectorul vitivinicol, Industrie ușoară, Democrație și guvernare responsabilă, Educație, Sectorul tehnologiei informației (IT), Justiție și anticorupție, Dezvoltare comunitară, Comerț și export, Sectorul energetic, Sănătate și Asistență COVID-19, etc.

Related posts

Colectivul Institutului de Istorie anunță proteste

Albasat

Legea cu privire la tineret va fi modificată. Se propune crearea centrelor de inovație socială

AlbasatTV, Nisporeni

Найдена несовершеннолетняя, потерявшаяся в лесу в Шолдэнешть

Albasat

Leave a Comment