ALBASAT
Societate

Instituirea stării de urgență – motiv de gâlceavă între deputați

O mimare, un circ și un joc politic. Astfel califică deputații PAS, PDM și cei ai Platformei DA decizia Parlamentului a de institui stare de urgență până la data de  30 mai. Potrivit liderului PDM, Pavel Filip, instituirea stării de urgență, în lipsa unui set de restricții foarte drastice, nu va avea efectul scontat. De cealaltă parte, deputații Partidului Șor, care au votat pentru instituirea stării de urgență, spun că Guvernul nu a făcut nimic altceva decât să pună în aplicare recomandarea cu care a venit președintele Maia Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate, notează IPN.

Deputații PAS spun că Guvernul este total nepregătit pentru perioada de 2 luni, timp în care țara se va afla în stare de urgență. Potrivit lor, nu există un plan foarte clar al restricțiilor impuse și nici nu au fost prevăzute fonduri pentru susținerea cetățenilor și a întreprinderilor care vor suferi pierderi de pe urma instituirii stării de urgență.

„Noi am venit cu amendamente foarte pertinente, să se instituie un centru unic, ca să știi unde să te adresezi, să se formeze o bază de date electronică prin intermediul căreia toată lumea care vrea să se vaccineze, să știe exact când îi vine rândul, unde sunt deschise centrele de vaccinare. Din fericire, aceste amendamente au fost luate de Guvern pentru a fi analizate, dar per total, a fost o mimare”, a spus deputatul PAS, Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Democrații spun că, în prezent, asistăm la o bătălie pentru putere între Igor Dodon și Maia Sandu, iar criza pandemică nu ar fi prioritatea de bază a celor doi politicieni.

„Nu vorbim despre gestionarea pandemiei, ci despre niște jocuri politice. Sunt departe de gândul că deciziile le ia Guvernul, deciziile sunt luate la partid și sunt puse în aplicare foarte repede. Dacă nu este instituit lockdown, această stare de urgență își pierde sensul. Nimeni nu-și bate capul de sănătatea oamenilor, asistăm la o luptă între doi politicieni, Maia Sandu și Igor Dodon”, a spus deputatul PDM, Pavel Filip.

Deputații Platformei DA spun că refuzul șefului statului de a-l desemna pe Andrei Năstase în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, va costa țara foarte mult. 

„Noi am propus un Guvern anticriză cu atribuții foarte clare, dacă se accepta, n-am fi avut circul pe care l-am văzut în Parlament, puteam modifica legea bugetului, am ratat 60 de milioane de euro din partea României și am putea rata și 500 de milioane de la FMI. Nu vom merge cu un Guvern proeuropean la alegeri, pentru că alegerile oricum vor fi la toamnă”, a spus deputatul Platformei DA, Vasile Năstase.

În același timp, deputații Partidului Șor spun că efectele instituirii stării de urgență vor fi vizibile abia peste 2-3 săptămâni, timp în care cetățenii trebuie să respecte măsurile impuse de autorități.

„Guvernul a venit cu propunerea stării de urgență, așa cum a propus anterior și președintele Sandu. Trebuie să așteptăm o perioadă de cel puțin 2-3 săptămâni ca să vedem rezultatele”, a spus deputatul Partidului Șor, Marina Tauber.

Proiectul privind  declararea stării de urgență la nivel național în perioada 1 aprilie – 30 mai a fost votat de 52 de deputați. Este vorba de deputații PSRM și cei ai Platformei parlamentare Pentru Moldova care îi include și pe cei a fracțiunii Partidului Șor.

Related posts

Nicolae Ciubuc: Parlamentul nu a reușit să demonstreze unitate

Albasat

Din lipsă de alternative, COVAX apelează la vaccinurile chinezești, mai puțin eficiente, pentru a ajuta țările sărace

Albasat

Audierile parlamentare amânate

Albasat