ALBASAT
Actualitate Societate

Institutul de Cardiologie a fost dotat cu un tomograf cu inteligență artificială

Institutul de Cardiologie a fost dotat cu un tomograf computerizat performant, având și inteligență artificială. Potrivit Ministerului Sănătății, este vorba despre un aparat unic în spațiul Europei de Est, care oferă răspunsuri la toate întrebările specialiștilor, transmite IPN.

Directorul Institutului de Cardiologie, Vitalie Moscalu, a declarat că fără un diagnostic corect și exact, intervențiile nu pot fi realizate cu succes și în timp util. „Posibilitățile de diagnostic ale acestui utilaj sunt enorme. În primul rând, noi putem analiza perfuzia mușchiului inimii, putem face un diagnostic hemodinamic desăvârșit. Eu am petrecut 40 de ani în chirurgie, am făcut diagnostic de tot felul, dra când am văzut ce imagini și ce posibilități are acest echipament, am fost surprins”, a precizat Vitalie Moscalu.

Ministra sănătății, Ala Nemerenco, a menționat că acesta este unul dintre cele 12 tomografe care au ajuns în țară și urmează să fie distribuite instituțiilor medicale. Procesul de instalare diferă de la instituție la instituție, pentru că trebuie reparate spațiile, iar în unele cazuri este necesar să fie schimbată întreaga rețea electrică a blocului în care este amplasat echipamentul medical. Ministra a mai spus că sunt cinci centre care investighează cu ajutorul tomografului – o parte lucrează cu cele vechi, însă pe parcurs urmează să fie instalate toate cele 12 utilaje performante.

La evenimentul de inaugurare a participat și președinta Maia Sandu. „Știm cât de importantă este iscusința medicului, dar știm că la fel de important este ca medicul să fie ajutat de tehnologii, de aparate moderne. Tocmai de asta încercăm să facem ceea ce putem. Doar în 2022, statul a investit peste 1,4 miliarde de lei în dotarea spitalelor la nivel republican, municipal, raional”, a notat șefa statului.

Related posts

Campanie privind prevenirea abandonării domiciliului de către copii, desfășurată de IP Nisporeni

Albasat

Guvernul consideră neîntemeiată o decizie a Judecătoriei Centru și va înainta cerere de apel

Albasat

UE: Rusia trebuie să permită o anchetă internațională cu privire la moartea lui Alexei Navalnîi

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment