Un analizator automat de hematologie, pus în funcțiune la Institutul Oncologic din Chișinău, va permite medicilor să diagnosticheze corect formele de hemopatie malignă și să aplice un tratament eficient. Despre aceasta a spus medicul rezident Larisa Țurcan la un eveniment de prezentare a noului flowcitometru, transmite IPN.
Larisa Țurcan a explicat că echipamentul permite să se depisteze o cantitate destul de mare de anticorpi marcați fluorescenți. „Dacă o să-i putem clasifica, vom putea și trata mai țintint. Acesta este scopul – de a promova sau a gestiona o medicină țintită, personalizată. Mai ales este benific în cazul leucemiei, și anume în cazul copiilor”, a spus medicul
Directorul Institutului Oncologic, Ruslan Baltaga, a comunicat că a fost lansat un serviciu de diagnostic prin citometrie în flux, un test indispensabil care ridică la un nivel tehnologic mai înalt diagnosticul hemopatiilor la copii, în special. Până acum aceste teste nu au fost disponibile. Realizarea proiectului a fost posibilă în cadrul Programului național de control al cancerului 2016-2025. Pentru achiziționarea echipamentului și a consumabilelor s-au alocat peste 3,5 milioane de lei.
Directorul Institutului Oncologic a subliniat că în derulare sunt trei programe de screening pentru depistarea precoce a cancerului. Cel mai frecvent diagnosticat precoce este cancerul mamar. Sunt trei aparate de mamografie mobile și două staționare la Institutul Oncologic din Chișinău și la Spitalul Clinic din Bălți. Alte programe de screening se referă la cancerul de col uterin și colorectal. „Cancerul este o maladie gravă, dar se poate de luptat cu ea”, a spus Ruslan Baltaga.
În Republica Moldova leucemiile se situează pe primul loc printre formele de la copii. În anul 2022 au fost diagnosticați cu cancer 78 de copii, dintre care 44 cu hemoblastoze și 34 cu tumori solide. În supravegherea medicilor de la Institutul Oncologic sunt 456 de copii cu tumori.