Portal de știri
Societate

Institutul Oncologic va fi dotat cu al doilea aparat pentru tratament radioterapeutic

Institutul Oncologic va fi dotat cu al doilea accelerator liniar performant care se utilizează în tratamentul radioterapeutic. Primul accelerator a fost instalat la începutul anului curent în Departamentul Oncologie Radiologică, transmite IPN.

Costul unui accelerator liniar ajunge la circa 4 milioane de euro, precizează ministra sănătății, Ala Nemerenco. „Aparatul existent a fost procurat în 2019, de Guvernul Sandu, iar la începutul anului 2022 l-am instalat. Este însă insuficient, deoarece mulți pacienți sunt în așteptarea tratamentului. Noi, într-un timp-record, am identificat suma necesară pentru a procura și a aduce încă un aparat de acest fel”, a declarat ministra.

Șefa Departamentului Oncologie Radiologică a Institutului Oncologic, Ludmila Eftodiev, spune că pacienții suportă mai ușor tratamentul, iar reacțiile post-radiante sunt minime.

Radioterapia ghidată de imagini permite poziționarea pacientului cu precizie milimetrică. „Acest fapt ne ajută să dăm o doză de tratament mult mai mare în tumoare și să protejăm organele adiacente sănătoase. Astfel, putem trata și tumorile foarte mici”, a remarcat  Octavian Cordun, fizician medical, citat într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Zilnic, circa 70 de pacienți fac ședințe de radioterapie. Iradierea tumorii durează 3-5 minute și alte câteva minute durează poziționarea exactă a pacientului pentru ca fasciculul de radiație ionizantă să fie orientat la țesutul bolnav și să nu afecteze organele învecinate.

Related posts

Marea Britanie este prima țară din lume care aprobă folosirea vaccinului Pfizer/BioNTech. Vaccinarea ar putea începe în câteva zile

Albasat

Sentință pentru crima comisă în satul Meleșeni

Albasat

Erdogan a vizitat fosta bazilică Sfânta Sofia din Istanbul

Albasat

Leave a Comment