ALBASAT
Societate

Intră în vigoare noile reguli de traversare a frontierei Republicii Moldova

În contextul riscului sporit de import al noilor variante ale virusului SARS-CoV-2, precum și de răspândire a acestora pe teritoriul țării, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a instituit noi prevederi de traversare a frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova, care sunt aplicate de astăzi, 19 iulie.

Persoanele care au petrecut ultimele 14 zile anterioare, consecutive, într-una sau mai multe țări clasificate ca zonă verde vor prezenta rezultatul negativ al testului PCR COVID-19, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării – pentru persoanele care călătoresc cu mijloace de transport în comun sau cu cel mult 72 ore înaintea intrării pe teritoriul Republicii Moldova – pentru persoanele care călătoresc cu mijloace de transport proprii. Confirmarea trebuie să fie prezentată în una dintre limbile: română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă. Persoanele care vin din țările clasificate ca zonă verde şi nu deţin rezultatul negativ al testului PCR COVID-19 vor respecta regimul de autoizolare cu o durată de 14 zile. Aceeași procedură se aplică pentru persoanele care vin din țările clasificate ca zonă verde, dar au tranzitat țări clasificate ca zonă roșie în termen ce nu depășește 24 ore.

Vor fi exceptați de prezentarea testului persoanele care dețin un act confirmativ de vaccinare anti-COVID-19, prezentat în una dintre limbile: română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă. Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Nu li se va cere test nici copiilor cu vârsta de până la 6 ani, elevilor sau studenților care vin la studii, precum și însoțitorilor acestora, minorilor cu vârsta până la 18 ani însoțiți de persoane care au act confirmativ de administrare a vaccinului anti-COVID-19, conducătorilor auto şi personalului de deservire a vehiculelor rutiere de transport marfă şi a vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost, care au mai mult de 9 locuri pe scaune. Ultima excepție va fi valabilă până la data de 1 august 2021.

Sunt exceptate de obligația de a prezenta testul și persoanele care călătoresc din motive imperative de sănătate sau umanitare, lucrătorii transfrontalieri, posesorii pașapoartelor  diplomatice, pașapoartelor de serviciu. Nu li se va cere test nici persoanelor care deţin un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19, prezentat în una dintre limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă. Actul confirmativ este valabil pe durata a 90 zile de la data efectuării investigației.

Pentru persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi vin din țările clasificate ca zonă roșie, inclusiv persoanele care au tranzitat țări clasificate ca zonă verde, vor respecta regimul de autoizolare cu o durată de 14 zile. Excepție fac persoanele care deţin un act confirmativ de vaccinare anti-COVID-19. Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Persoanele care se află în regim de autoizolare (carantină), indiferent de zona din care au sosit, pot întrerupe acest regim după a șaptea zi dacă efectuează un test PCR COVID-19, iar rezultatul acestuia este negativ.

Related posts

Petiție: Cerem școală în regim normal! Va fi organizat și un protest la Guvern

Albasat

Gimnaziului Bălăureşti se pregătește pentru modernizare cu ajutorul UNICEF

AlbasatTV, Nisporeni

La Orhei se va desfășura Adunarea Tinerilor Ortodocși din Basarabia și România

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment