Partidul de guvernare a greșit atunci când a luat decizia de a nu participa la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Este opinia liderului Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu. Potrivit politicianului, PAS trebuia să vină cu un candidat la alegerile din autonomie care, cel puțin, ar fi transmis mesaje proeuropene. În același timp, comentatorul politic Anatol Țăranu spune că excluderea Evgheniei Guțul din componența Guvernului va reprezenta o nouă greșeală, însă drept soluție de compromis poate fi modificată legea astfel încât prezența guvernatorului la ședințele Guvernului să fie redusă, notează IPN.
Liderul CUB spune căinvalidarea alegerilor din Găgăuzia ar fidus la izbucnirea unui conflict în regiune. De asemenea, potrivit lui Igor Munteanu, Partidul Acțiune și Solidaritate trebuie să-și asume eșecul scrutinului din Găgăuzia, după ce a refuzat să-și delege un candidat proeuropean.
„Invalidarea acestui scrutin, după decizia Adunării Populare din regiune ar fi generat un conflict greu de stăpânit. Să nu subestimăm efectele unui conflict cu această regiune. Toate alegerile din autonomie sunt contra Chișinăului, câștigă cel care este mai vocal și mai agresiv. Însuși faptul că un partid aflat la guvernare spune că n-are candidat și nu se bagă, este o aberație. Un partid cu 63 de mandate în Parlament este obligat să fie în iureșul evenimentelor, cel puțin pentru a monitoriza situația și pentru a aduce un model de comportament politic în aceste alegeri. De aceea, să-și asume responsabilitatea pentru ce se petrece în regiune. Această evadare dintr-o situație conflictuală nu face cinste”, a spus Igor Munteanu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.
Și istoricul Octavian Țîcu spune că prezența unui candidat proeuropean ar fi arătat care este ponderea cetățenilor din Găgăuzia care-și doresc integrarea europeană, după ce Occidentul a investit sume fabuloase în dezvoltarea autonomiei.
„N-am avut niciun reprezentant al partidelor proeuropene care să ne arate clar ce s-a întâmplat în 30 de ani, de când s-au pompat 300 milioane de euro în această autonomie. Cred că se putea găsi o modalitate prin care partidele proeuropene să poată intra în această regiune, ca să transmită mesaje, cel puțin” a spus istoricul Octavian Țîcu.
Comentatorul politic Anatol Țăranu atenționează guvernarea că o eventuală decizie de a exclude bașcanul Găgăuziei din componența Guvernului va reprezenta o eroare.
„Se vorbește despre faptul ca bașcanul să fie exclus din Guvern, asta înseamnă să încalci legea. Le-aș sugera celor de la guvernare o formulă, să fie amendată legea, bașcanul trebuie să rămână membru al Guvernului, dar cu participarea la ședințele Executivului doar când se discută problemele autonomiei. În rest, nu are ce face în Guvern. Actuala lege nu specifică formula de participare la ședințele Guvernului a bașcanului. Să rămână membru al Guvernului, dar într-o formulă redusă. Până la urmă, e nevoie să ne securizăm, la Guvern se discută subiecte secrete care vizează siguranța națională”, a spus comentatorul politic, Anatol Țăranu.
După validarea scrutinului din Găgăuzia, premierul Dorin Recean a menționat că Guvernul va conlucra doar cu aleșii locali care promovează interesele cetățenilor autonomiei. La data de 22 mai Curtea de Apel Comrat a validat alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, Evghenia Guțul devenind guvernatoarea autonomiei.
- Va face pușcărie pentru violul unei copile. Îi era fiică vitregă și avea doar 11 ani
- Azi e termenul limită pentru rapoartele fiscale și impozitele pe avere
- Cursul valutar oficial la 26.12.2024
- Documentarea celor 140 de mii de oameni care s-au lăsat corupți electoral abia începe
- Școlile vor înființa unități speciale pentru educația copiilor cu dizabilități severe