Diverse

Peste 4 730 de minori s-au vaccinat împotriva COVID-19

Începând cu mijlocul lunii noiembrie și până în prezent,  4 730 de minori din țară și-au administrat prima doză de vaccin împotriva COVID-19, iar 3 600 au fost vaccinați cu schema completă. Ninel Revenco, coordonatoarea Programului național de imunizări, precizează că adolescenții cu afecțiuni preexistente riscă să dezvolte forme severe de COVID-19, de aceea este recomandat să se vaccineze. Specialista a mai spus că imunizarea poate împiedica îmbolnăvirea copilului, iar dacă va contacta virusul, vaccinul îl va proteja de consecințele grave asupra sănătății, transmite IPN.

„Ca și oricare alte medicamente existente, vaccinurile împotriva COVID-19 prezintă anumite contraindicații. Centrul pentru Control al Maladiilor consideră că reacția alergică severă, de exemplu, anafilaxia, și reacția alergică imediată, de orice severitate, declanșată după administrarea unei doze sau alergie cunoscută, diagnosticată la una din componentele vaccinului împotriva COVID-19 reprezintă contraindicații pentru vaccinare”, explică Ninel Revenco, medic pediatru, într-un interviu difuzat de Ministerul Sănătății.

Reacțiile alergice care nu sunt asociate cu vaccinurile sau terapiile injectabile, precum cele declanșate de alimente, animale de companie, venin sau medicamente orale, inclusiv echivalenții orali de medicamente injectabile, nu reprezintă o contraindicație sau măsură de precauție pentru vaccinarea împotriva COVID-19.


„Ca și după administrarea oricărui alt produs farmaceutic, după administrarea vaccinului împotriva COVID-19, minorii pot avea unele efecte adverse, care reprezintă un semn că organismul își formează imunitate – produce acei anticorpi necesari în lupta cu virusul. Efectele adverse pot fi divizate în două grupuri: locale și generale. Cele locale se referă la reacțiile care apar în locul injectării și pot fi durere, roșeață sau edem. Din categoria evenimentelor adverse generale s-au remarcat oboseala, durerile de cap, durerile musculare, febra, frisoanele, greața etc. Aceste reacții pot afecta temporar activitatea zilnică a minorului și, de obicei, dispar în câteva zile. Unii copii pot să nu manifeste niciun eveniment advers asociat vaccinării”, precizează coordonatoarea Programului național de imunizări.

Dacă minorul a avut deja COVID-19 și s-a vindecat, oricum trebuie să se vaccineze. Doar că poate amâna momentul vaccinării până la 90 zile de la suportarea COVID-19. Dacă copilul nu se simte bine, nu se recomandă imunizarea în acea zi. Vaccinul se administrează doar după obținerea unui rezultat negativ la COVID-19.

Imunizarea minorilor se realizează doar la solicitarea părintelui, tutorelui sau a reprezentantului legal, în baza unui acord informat.

Related posts

Cursul valutar oficial la 18.05.2022

Albasat

Cum vorbim despre lucrurile nevorbite

Albasat

Ex-administrator special al Unibank, trimis în judecată în dosarul fraudei bancare

Albasat

Leave a Comment