Investigațiile efectuate la mamografele cu tomosinteză de la Institutul Oncologic din Chișinău și Spitalul Clinic din Bălți pentru depistarea cancerului mamar vor putea fi transmise la distanță, iar diagnoza va putea fi scrisă de către doi specialiști, așa cum prevăd protocoalele internaționale. Toate acestea vor avea loc datorită unui sistem digital care va transmite informațiile despre pacientele investigate, anunțul a fost făcut astăzi în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.
„Conectarea sistemelor mamografice de la Spitalul Clinic de la Bălți cu cel al Institutului Oncologic este un lucru extrem de important. Scopul este depistarea precoce a cancerului mamar și descrierea corectă a diagnosticului și tratamentului”, a declarat Ruslan Baltaga, directorul Institutului Oncologic. Potrivit lui, acest sistem va contribui la descentralizarea anumitor procese și va facilita accesul la serviciile medicale de calitate.
Ion Prisăcaru, secretar de stat la Ministerul Sănătății, susține că populația trebuie să conștientizeze necesitatea de a avea un mod sănătos de viață pentru a contracara riscurile apariției cancerului, dar și educația în privința prevenției acestei maladii prin efectuarea controalelor de rutină.
„Din păcate, cancerul este printre principalele cauze ale mortalității, fiind pe locul doi. Pentru a reduce aceste riscuri este foarte important să ducem un mod de viață sănătos și evitarea viciilor. Totodată, la fel de importante sunt controalele medicale periodice, care pot preveni evoluțiile negative. Pentru țara noastră sunt necesare minim șase aparate, iar prețul unui accelerator nuclear costă foarte mult. Ne propunem ca în doi ani să avem asigurat cu acest tip de tratament toți cetățenii noștri”, a menționat Ion Prisăcaru.
Cancerul mamar la nivel global înregistrează o morbiditate în creștere. În dinamica ultimilor ani, în Republica Moldova se atestă o majorare a ponderii numărului de paciente cu diagnosticul de cancer mamar depistat în stadii precoce.
- Republica Moldova e în proces de cuplare la piața de energie electrică europeană
- Moldova va plăti 54 de milioane de lei – cotizații organizațiilor internaționale
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE
- Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI