ALBASAT
Societate

Ion Chicu: Astăzi marcăm 25 de ani de parteneriat solid și constant cu Consiliul Europei

„Reiterăm determinarea Republicii Moldova de a apăra și promova valorile și principiile comune ale Consiliului Europei și exprimăm speranța ca la următoarea aniversare vom putea privi cu mândrie la realizările comune, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova și întru atingerea dezideratului nostru european”. Cu acest mesaj a venit premierul Ion Chicu la cea de-a 25-a aniversare de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei. Premierul afirmă că este un moment potrivit pentru reflecție și pentru a reafirma „dezideratele tinerei republici la momentul accederii – de a deveni un stat cu instituții democratice puternice, bazat pe supremația legii și respectarea drepturilor fundamentale ale omului”, transmite IPN.

În mesajul prim-ministrului se menționează că, de la bun început, Republica Moldova a văzut în Consiliul Europei un partener de încredere, care continuă și astăzi să reprezinte una din sursele principale de expertiză valoroasă în procesele interne de reformare.

„Mă bucur să constat, că Republica Moldova mereu a beneficiat de suportul și înțelegerea Consiliului Europei, de consilierea experților europeni, inclusiv prin intermediul Comisiei de la Veneția, în materie de elaborare a legislației conform standardelor democratice, dar și de orientările atât pe durate mai calme, cât și mai agitate ale vieții politice naționale. În context, am putea evoca și expertiza valoroasă privind legea supremă, funcționarea sistemului judiciar, asigurarea drepturilor minorităților, consolidarea administrației publice locale etc.”, susține Ion Chicu.

În opinia sa, mai mult decât un obiectiv politic al oricărei guvernări, îndeplinirea continuă a angajamentelor asumate față de Consiliul Europei, reprezintă un salt considerabil și pentru dezvoltarea țării, fapt condiționat de existența unei justiții independente, toleranța zero față de corupție, unde fiecare persoană poate avea încredere că drepturile îi vor fi respectate și protejate.

„În acest scop, apreciem profund asistența Consiliului Europei oferită în baza planurilor de acțiuni pentru Republica Moldova, precum și prin programele comune ale Consiliului Europei și Uniunii Europene. În calitate de prim-ministru, țin să aduc mulțumiri secretarului general al Consiliului Europei pentru crearea și activitatea Grupului de lucru ad-hoc de nivel înalt al Consiliului Europei pentru reformarea justiției, care în pofida pandemiei COVID-19 a fost alături de noi în avansarea proceselor de modificare a prevederilor constituționale cu referire la Consiliul Superior al Magistraturii, precum și în definitivarea proiectelor Strategiei pentru asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2020-2023 şi Planului său de acţiuni. Acești pași sunt determinanți în agenda transformărilor interne, cât și în parcursul de integrare europeană a Republicii Moldova”, a declarat premierul.

La 13 iulie 1995, la Strasbourg, Republica Moldova a semnat documentele de aderare la Consiliul Europei, devenind astfel cel de-al 36-lea membru al organizației și înfăptuind primul pas spre integrarea în spațiul valoric european. În aceeași zi a fost semnată Convenția Europeană pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale.

Related posts

Cehia interzice companiilor aviatice ruseşti să mai intre în spațiul său aerian. Guvernul ia în considerare mai multe sancţiuni

Albasat

COVID-19: Призыв к ВОЗ контролировать условия госпитализации на левом берегу Днестра

Albasat

Из-за COVID-19 во всем мире умерло более 300 тыс. человек

Albasat

Leave a Comment