ALBASAT
Actualitate Societate

Ion Munteanu: Adunarea Generală a Procurorilor este o chestiune foarte importantă pentru sistemul justiției

Adunarea Generală a Procurorilor, care urmează să se desfășoare săptămâna viitoare, „este o chestiune foarte importantă pentru sistemul justiției”. Declarația aparține procurorului general interimar Ion Munteanu, făcută în cadrul unui club de presă. El spune că așteptările sale, dar și ale Procuraturii în ansamblu, sunt foarte mari și e sigur că evenimentul va decurge astfel, ca în termeni cât de rapizi posibili să existe un Consiliu Superior al Procurorilor (SCP) funcțional care să facă față solicitărilor sistemului procuraturii din Republica Moldova, transmite IPN.

Potrivit lui Ion Munteanu, este important ca Adunarea să se desfășoare în termeni proximi și să fie desemnați membri procurori în CSP, dat fiind faptul că legislația procesual-penală trece printr-un proces de modificare și ajustare, de unde reiese că există și anumite aspecte care trebuie revizuite în structura generală a Procuraturii. Or, acest exercițiu este imposibil fără participarea CSP.

Procurorul general interimar mai spune că, pe de altă parte, așteptările procurorilor sunt la fel de mari, dat fiind faptul că o bună parte din conducătorii procuraturilor raionale sunt conduse de procurori interimari, ceea ce nu este bine pentru că orice procuror își dorește o stabilitate în raport cu conducerea. De asemenea, procurorii care își doresc promovarea vor și ei o decizie în acest sens.

Ion Munteanu a mai spus că, actualmente, sunt lipsă 100 de procurori în sistemul Procuraturii, ceea ce se reflectă negativ în activitatea de zi cu zi a acesteia, aici iarăși e nevoie de contribuția CSP care are misiunea să suplinească în termeni proximi aceste funcții.

Procurorul general interimar a mai relatat că în Procuratură se poartă discuții intense despre cum apreciază și interpretează aplicabilitatea legii și ce se întâmplă cu candidații în privința cărora nu există o decizie a Comisiei pre-veting. El bănuiește că subiectul va fi pus în discuție la Adunarea Generală.

Potrivit lui Ion Munteanu, la Adunarea Generală a Procurorilor trebuie să vină în jur de 400 de procurori, sau 70-80% din numărul total, având în vedere că mulți sunt în concedii. De asemenea, el spune că nu are semnale că cineva din procurori ar boicota acest eveniment.

Adunarea Generală a Procurorilor va fi convocată pe 23 august 2023.

Related posts

Părerile Oamenilor din Nisporeni despre Adunarea „Moldova Europeană”: Susținerea Parcursului European al Moldovei (VIDEO)

AlbasatTV, Nisporeni

Netflix și Sony suspendă producția a două filme cu Will Smith, în urma incidentului de la Oscar 2022

Albasat

David Davitean, eliberat din arest

Albasat

Leave a Comment