ALBASAT
Actualitate Societate

Ion Munteanu: Dacă se constată fraudarea alegerilor, ar trebui să avem alegeri repetate

Dacă se va constata fraudarea alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, ar trebui să fie organizate alegeri repetate. O spune procurorul general interimar, Ion Munteanu. Potrivit șefului interimar al Procuraturii Generale, oamenii legii verifică listele persoanelor care au participat la scrutinul din autonomie, iar în paralel este investigată corectitudinea finanțării campaniei electorale, notează IPN.

După cel de-al doilea tur al alegerilor din Găgăuzia, CNA a solicitat CEC-ului din autonomie listele persoanelor participante la scrutin. Procurorul general interimar spune că există suspiciuni că persoane care se regăsesc în lista votanților, nu ar fi fost prezente în țară în ziua scrutinului.

„Ultimele acțiuni întreprinse constau în verificarea listelor persoanelor care s-au prezentat la vot. E vorba de un număr suficient de mare de persoane care trebuie verificate dacă la data alegerilor se aflau în țară. E posibil să fi votat altcineva în locul lor. Însă, în paralel, sunt investigate și aspecte de finanțare ilegală și de atragere a fondurilor electorale ilegale. În cazul în care se constată fraudarea alegerilor, ar trebui să se finalizeze, cel puțin, cu alegeri repetate”, a spus procurorul general interimar, Ion Munteanu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De asemenea, șeful interimar al Procuraturii Generale spune că reforma justiției, demarată de actuala guvernare, are loc prea lent. Potrivit lui Ion Munteanu, funcționalitatea Procuraturii este afectată de lipsa unui șef cu mandat plenipotențiar.

„Constat perioada prea lungă în care se implementează această reformă. Stagnează examinarea cauzelor de rezonanță la etapa judiciară. În continuare, nu există un mecanism real implementat de luptă împotriva marii corupții, fie că vorbim de capacitarea Procuraturii Anticorupție sau de alte mecanisme. Pentru a fi eficientă Procuratura, trebuie să existe stabilitate în Procuratură, dar noi vorbim deja despre al doilea an de interimat al procurorului general. Aproximativ 50% din funcțiile de conducere din Procuratură sunt funcții de interimari. Acest lucru nu este benefic activității procurorilor. Procurorii tot trebuie să aibă o siguranță în activitate. Nu e vorba că procuratura nu activează, ci de faptul că nu este suficient de eficientă. Așa cum își dorește societatea sau procurorul general. Sper că în perioada următoarea vom avea un Consiliu Superior al Procurorilor funcțional, astfel încât funcțiile de conducere să fie suplinite, să fie suplinite funcțiile vacante de procuror ”, a spus Ion Munteanu.

Prin decretul președintelui Maia Sandu din octombrie 2022, Ion Munteanu a devenit procuror general interimar. Potrivit experților, numirea unui procuror general cu mandat deplin nu poate avea loc până când nu există finalitate în cazul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Related posts

Presa este marcată în continuare de probleme care nu-i permit să se dezvolte, ședință

Albasat

Nicon Zaboroșciuc a ocupat locul 5 la European Judo Open Oberwart

Albasat

Părerile Oamenilor din Nisporeni despre Adunarea „Moldova Europeană”: Susținerea Parcursului European al Moldovei (VIDEO)

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment