„Sectorul agricol nu trebuie să depindă de situația climaterică sau de condițiile în care avem precipitații sau nu, avem zăpadă sau nu. Agricultura în fiecare an suferă într-o măsură oarecare de situațiile pe care le avem, sau că este vorba de secetă, sau că este vorba de inundații, de ploi abundente, de grindină, sunt mai multe efecte meteorologice pe care nu le putem controla. Trebuie să fim pregătiți de a înfrunta această situație în agricultură”. Declarația aparține ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, notează IPN.
Potrivit oficialului, o soluție a problemelor cu care se confruntă agricultorii de la an la an, ar fi asigurarea terenurilor și activității agricole, lucru care nu se întâmplă în Republica Moldova.
„Sunt multe țări unde nu își mai pun întrebarea, dacă trebuie de asigurat. Eu știu că nu poți să nu asiguri o activitate într-un sector care depinde de climă. De aceea, asigurarea este un subiect care a fost discutat în permanență. Chiar și de la începutul istoriei de subvenționare, în Republica Moldova, întotdeauna s-a abordat aspectul cu privire la faptul că statul trebuie să compenseze primele de asigurare pentru ca agricultorii să fie motivați să sigure”, a adăugat ministrul.
Ministrul Ion Perju își exprimă speranța că în următoarea sesiune plenară, aleșii poporului vor vota legea cu privire la asigurarea subvenționată, iar statul va asigura 70 la sută din această sumă. Astfel, agricultorii nu vor mai plăti patru mii de lei, ci doar 2700.
„Un suport foarte sustenabil pentru agricultură. Dacă nici în acest sens nu se vor face asigurări, ne vom pune alte întrebări”, a concluzionat ministrul.