Portal de știri
Fără categorie

Ion Tighineanu este noul președinte al Academiei de Științe

Academicianul Ion Tighineanu a fost ales în funcția de președinte al Academiei de Științe a Moldovei. În urma votului secret care a avut loc marți, 9 aprilie, în cadrul Adunării Generale a AȘM, în favoarea candidatului s-au exprimat 95 de membri ai Adunării Generale. Membrii comisiei pentru numărarea voturilor au distribuit 100 de buletine de vot, însă din urnă au extras doar 99. Din cele 99 de voturi, trei au fost contra, un buletin a fost declarat nevalabi, iar restul – în favoarea candidatului. Mandatul președintelui AŞM este de patru ani, transmite IPN.

În luarea sa de cuvânt pe marginea planului de activitate în funcția de președinte al AŞM, Ion Tighineanu a vorbit despre unele probleme pe care le consideră stringente în activitatea Academiei. El a menționat că finanțarea științei și cercetării a scăzut drastic în ultimii ani, ajungând la 0,3% din PIB -ul țării. Totodată a menționat că este destul de redus numărul doctoranzilor în ramurile științei și cercetării, iar ca rezultat se impune necesitatea pregătirii unui număr mai mare de cadre didactice în aceste domenii.

Ion Tighineanu a spus că va acționa pentru reîntoarcea în subordinea AŞM a tuturor institutelor care au trecut în subordinea Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în urma reformei la AȘM. Alte activități propuse de candidat este reorganizarea prezidiului AŞM și constituirea biroului prezidiului Academiei. Totodată, își propune atragerea finanțării extrabugetare, asigurarea muzeului instituției cu exponate noi și acțiuni pentru a spori imaginea instituției.

Majoritatea celor care au susținut discursuri înainte de procedura de vot au spus că alegerea președintelui AȘM este un moment de maximă responsabilitate pentru întreaga comunitate științifică. Ei au menționat că academicianul Ion Tighineanu este un candidat bun la această funcție. Membrii Adunării au apreciat reforma efectuată în ultima perioadă ca una neeficientă, iar ca rezultat situația la Academie a devenit precară. În opinia academicienilor, reîntoarcerea institutelor științifice Academiei este o necesitate stringentă. Potrivit lor, noul președinte va trebui să dea dovadă de multă responsabilitate în activitatea sa, deoarece situația creată este de o așa natură că viitorul științei în Republica Moldova este pus sub semnul întrebării.

Academicianul Valeriu Pasat a avut o opinie separată referitor la candidatura lui Ion Tighineanu la funcția de președinte al AŞM. În opinia lui, în martie 2017 a expirat mandatul de vicepreședinte al candidatului, însă acesta a ocolit legea, rămânând în funcție. Despre situația creată la AŞM, Valeriu Pasat a menționat că instituția, ca rezultat al politizării și a actelor de corupție, a fost transformată într-un club de interese. Totodată, a spus că în ultimii ani în cadrul AŞM s-a instalat fărădelegea.

Președintele AŞM se alege din rândul academicienilor. Candidatul trebuie să aibă cel mult 65 de ani. Ion Tighineanu are 63 de ani și este specialist în domeniul nanoelectronicii și nanotehnologiilor. Până acum a deținut funcția de vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei.

Funcția de președinte a AŞM a devenit vacantă după ce la sfârșitul lunii noiembrie, anul trecut, fostul președinte Gheorghe Duca a anunțat că demisionează. Atunci a invocat motive de sănătate, dar totodată a spus că decizia coincide și cu procesul penal în care este vizat.

Related posts

ANRE, reacție la discuțiile despre existența premiselor de reducere a tarifelor la gaze

AlbasatTV, Nisporeni

Practici de implicare civică vor servi drept sursă pentru un film artistic cu rol educațional creat în Moldova

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 28.01.2023

AlbasatTV, Nisporeni

Persoanele din Nisporeni care sunt în căutarea unui loc de muncă sunt așteptate să participe la Târgul locurilor de muncă din cadrul expoziției „Fabricat în Moldova-2023”

AlbasatTV, Nisporeni

Natalia Gavrilița a discutat cu locuitorii din raionul Nisporeni despre măsurile Guvernului de susținere a populației

AlbasatTV, Nisporeni

Cod galben de ninsori și ghețuș

AlbasatTV, Nisporeni

IMPORTANT! Cum să ne protejăm de incendiile provocate de sobe. Recomandările pompierilor nisporeneni

AlbasatTV, Nisporeni

FAO și Japonia ajută gospodăriile rurale moldovenești să depășească efectele crizei

AlbasatTV, Nisporeni

Clasă pentru copiii refugiați din Ucraina, deschisă la Nisporeni. Olesea Șevcenko: „Suntem recunoscători”

AlbasatTV, Nisporeni

Prevenirea cancerului de col uterin trebuie să fie o prioritate pentru autorități și populație

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment