ALBASAT
Economie

Israel: Producții agricole de șase ori mai mari prin irigarea prin picurare

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în orasul şi în raionul Nisporeni.

O metodă pusă la punct în urma cu 50 de ani de firma Netafim din Israel duce la creșterea de chiar peste șase ori a producției la unele culturi agricole, cum este în cazul roșiilor.

 

Prin metoda respectivă, apa este oferită plantei în cantități mici, prin picurare, chiar la rădăcină, evitându-se, astfel, consumul inutil de apă, prin udarea unei suprafețe mai mari de teren.

‘Noi tot timpul zicem că trebuie să fie irigată planta, nu pământul. Udăm numai în jurul plantei. Nu udăm în exces, ci numai cât să aibă planta nutrienții de care are nevoie, la rădăcină, nu irosim apa. Un fermier bun ar scoate 100 de tone de roșii la hectar, iar prin irigare prin picurare scoate 650 de tone. Asta e dovada. La căpșuni scoate 120 de tone pe hectare față de 30 într-un câmp deschis’, susține Nati Barak, reprezentant al Netafim.

Compania sa are 4.000 de angajați în 110 țări din toată lumea și soluțiile de irigare prin picurare sunt adaptate de la o regiune la alta și pentru suprafețe de diferite mărimi, inclusiv pentru mici culturi familiale.

Nati Barak a explicat că metodele firmei sale presupun și îngroparea unor senzori în pământ, care trasmite date unui computer; atunci când senzorul se udă, irigarea va fi oprită automat, iar când se usucă, programul computerizat o repornește.

Netafim este liderul mondial în sistemele de irigare prin picurare și în proiecte agricole, fiind, în 1965, un pionier în picurători, rețele de picurători, stropitori și micro-emițătoare. Netafim fabrică și distribuie tehnologii de gestionare a culturilor, inclusiv sisteme de monitorizare și control, sisteme de dozare și software pentru gestionarea culturilor.

Din cauza resurselor limitate, apei i se acordă o atenție deosebită în Israel. Ca urmare a acestei importanțe, există o structură guvernamentală cu o largă autonomie, asemănătoare unui minister, Autoritatea Apei (Water Authority), dar și numeroase firme și companii susținute financiar de stat, care se ocupă cu soluții de managementul apei, desalinizare, reciclare a apelor uzate, irigații etc. Printre aceste firme, companii și asociații se numără Sorek Seawater Desalination Plant, Investment Promotion Center and Israel NewTech, Water Technologies Israel export institute, ICS2, Synthesis, TaKaDu, Mekorot, Utilis, Hutchison Kinrot Technology Incubator, Israel Export Institute Professionals, SupPlant, Green Horizons, Netafim, Shafdan, Aryeh Pools, Tifrah Recycled Water Reservoir and agriculture fields.

De asemenea, o importanță deosebită se acordă educării, încă de la cele mai mici vârste, în privința folosirii judicioase a apei, a protejării și reciclării acesteia.
Și cercetarea în domeniul apei și a agriculturii ocupă un loc important, iar unul dintre vârfurile în domeniu este Facultatea de agricultură din Rehovot, unde vin să studieze tineri din numeroase țări.

În perioada 12-14 septembrie, în Israel va fi organizată o amplă conferință internațională dedicată apei, Watech (Water Technology & Environment Control Exhibition & Conference) Israel 2017, care va avea ca temă ‘Apa în era digitală’.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în orasul şi în raionul Nisporeni.

Related posts

Selectarea persoanelor fizice, supuse controalelor fiscale. Ce prevede Codul fiscal

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 19.06.2018

Umorul prin prisma epigramei: cele trei cărți de la Grigore Drăgan

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment