ALBASAT
Societate

Israelienii au protestat pentru al 17-lea weekend consecutiv, nemulțumiți de reforma justiției a lui Netanyahu

Israelienii au ieşit din nou pe străzile din Tel Aviv pentru a protesta faţă de reforma justiţiei dorite de guvernul lui Benjamin Netanyahu, înainte de deschiderea, luni, a sesiunii parlamentare, notează AFP. De la anunţarea proiectului de reformă la începutul lui ianuarie, zeci de mii de israelieni au ieşit în stradă în fiecare săptămână pentru a denunţa textul şi a critica guvernul format în decembrie de Benjamin Netanyahu, unul din cele mai de dreapta pe care le-a cunoscut Israelul, scrie Agerpres.

Preşedintele Israelului, Isaac Herzog, poartă negocieri de o lună cu reprezentanţi ai guvernului şi ai opoziţiei pentru a ajunge la un compromis asupra termenilor acestei reforme. Partizanii şi criticii reformei încearcă să menţină presiunea asupra politicienilor înainte de deschiderea sesiunii parlamentare, luni.

Ministrul justiţiei Yariv Levin, care iniţiatorul acestei reforme, s-a adresat joi miilor de partizani adunaţi la Ierusalim. Ministrul de finanţe Betzalel Smotrich (Sionism Religios, extremă dreaptă), care a participat şi el la manifestaţie, a afirmat că guvernul „nu va renunţa” la reformă.

Protestele se întețesc pentru că Parlamentul urmează să își redeschidă porțile pentru sesiunea de vară, ceea ce ridică posibilitatea unui nou impuls pentru a trece proiectele de lege explozive de reducere radicală a puterii sistemului judiciar, explică Times of Israel. În timpul vacanței, reprezentanții coaliției și ai opoziției s-au întâlnit la reședința președintelui pentru a discuta posibilitatea unei schimbări negociate a liniilor de putere judiciară. Până în prezent, nu a fost raportat niciun progres notabil.

Knesset-ul este programat să se întoarcă din vacanța de o lună duminică. Un proiect de lege cheie de revizuire care ar plasa numirile judiciare sub control politic a trecut de aproape toate etapele legislative și este gata să fie adoptat în câteva zile, dacă coaliția dorește acest lucru.

Analiștii și comentatorii consideră că nu va fi avansată nicio lege până la adoptarea bugetului de stat, pe care blocul de guvernare trebuie să o facă până la 29 mai, în caz contrar urmând să se confrunte cu alegeri automate.

Related posts

Более двух тысяч человек вылечены от COVID-19

Albasat

Cursul valutar oficial la 20.07.2021

Albasat

Из-за COVID-19 умерли 315 человек

Albasat

Leave a Comment