La Nisporeni a fost dat startul unui nou proiect educațional cu genericul ,,Istoria de lângă noi’’. Acesta este susținut de Direcția Învățământ, Tineret și Sport în colaborare cu instituțiile publice de învățământ din raion.
Obiectivul general al proiectului constituie promovarea imaginii raionului prin relevarea importanței personalităților remarcante și a monumentelor cultural-istorice autohtone.
Ediția I-i 2023 a avut drept finalitate conferința cu același nume, în care tinerii cercetători, elevi din clasele a VI-a – a IX-a, au prezentat rezultatele propriilor investigații cu referință la subiectul ales.
Participanții la Conferința raională sus-menționată, 18 la număr, au fost elevi din gimnaziile Vărzărești, Bărboieni, Milești, Zberoaia, Bălăurești, Șendreni, Iurceni, Seliște, Ciutești, ,,Ștefan cel Mare’’ Nisporeni, precum și din Liceul Teoretic ,,Prometeu’’ Grozești.
Comisia de evaluare a lucrărilor a intrunit specialiști din cadrul Direcției Învățământ, Tineret și Sport Nisporeni, profesori de istorie și limba română din raion.
Printre parametrii de evaluare a lucrărilor pezentate au fost respectarea condițiilor prevăzute de Regulamentul de participare, prestanța la catedră, respectarea normelor de scriere și de exprimare orală.
Pe locul I s-a clasat Renata Merlan, L. T. ,,Prometeu’’ Grozești, cu prezentarea ,,Academicianul Gheorghe Savin – model de demnitate și civism’’. Locul II a fost acordat pentru lucrarea ,,Grigore Brașoveanu – promotor al sportului de performanță’’ de Ecaterina Tiron și pentru prezentarea ,,Tamara Cojocari. Destinul unui om de succes’’ de Octavian Iachimovschi, elevi ai Gimnaziului ,,Ștefan cel Mare’’ Nisporeni. Locul III i-a revenit Loredanei Merlan, Gimnaziul Zberoaia, autoare a lucrării ,,Conacele și parcurile nobiliare din Basarabia secolului XIX’’. De asemenea au fost oferite două mențiuni partcipanților Mihaela Stamate, Gimnaziul ,,Tudor Țărnă’’ Ciutești și Ion Munteanu, Gimnaziul ,,Grigore Vieru’’ Iurceni.
Impresii de final și-au expus unii dintre participanții la concurs. Aceștia au evidențiat importanța activității menționate atât pentru comunitate, cât și pentru societate.
Iar profesorii de istorie au reliefat valoarea proiectului demarat, întrucât acesta oferă elevilor oportunitatea de a se implica direct în studiu și cercetare.
Conferința cu titlul ,,Istoria de lângă noi’’ este la prima ediție. Comisia de evaluare urmează să stabilească condițiile și cerințele edițiilor ulterioare.