ALBASAT
Societate

Iurie Calestru: În Moldova ar putea apărea serviciul de telemedicină

În Republica Moldova ar putea apărea serviciul de telemedicină în anul viitor, dacă autoritățile vor prelua bunele practici din România. Afirmația îi aparține lui Iurie Calestru, director de programe IDEP Moldova, care a precizat pentru IPN că „trebuie de consultat ce a făcut România și ce ar putea să implementeze Moldova, ulterior ar putea fi introdusă în ordinea de zi dezbaterea la acest subiect, după care un proiect de lege”.

Potrivit lui Iurie Calestru, actualmente, specialiștii de la universitățile din România au elaborat un curriculum de telemedicină și, probabil, începând cu anul viitor vor avea și facultate unde vor fi pregătiți specialiștii pentru prestarea acestor servicii. Prima pe ce ar trebui să se axeze Republica Moldova este legislația, curriculum, consultul medical și instalarea kiturilor.

„Telemedicina nu presupune doar o conferință video pe Zoom sau Google Meet, aceasta înseamnă un set de kituri. De exemplu, în Grecia pentru persoanele din zonele îndepărtate care au probleme de sănătate se instalează anumite kituri specializate și pacienții respectivi la distanță pot să primească consultul medicului, nefacând câteva sute de kilometri. Această practică va fi preluată în România. Am vorbit cu reprezentanții Guvernului și Parlamentului din România. Ei sunt deschiși să ne ofere gratuit bunele practici în vederea armonizării legislației legate de telemedicină. Este un domeniu nou care vizează foarte multe dimensiuni. Este vorba despre conectare de la distanța, camerele specializate, microcamere, kituri care măsoară la distanță anumiți indicatori setați de medici pentru pacienți și multe alte momente care sunt combinate cu medicina personalizată”, a explicat el.

Iurie Calestru a menționat că serviciile de telemedicină sunt mai calitative și accesibile. Acestea oferă posibilitatea de a ajunge și la persoanele din mediile defavorizate și îndepărtate, deoarece la momentul actual există mult mai puțin acces la servicii medicale în zonele rurale. Telemedicina presupune și costuri mult mai mici pentru pacienți. Sunt servicii oferite de specialiști multidisciplinari.

„Noi acum ne orientăm ca să ajutăm absorbția unor granturi pe dimensiunea serviciilor medicale inovative care se referă la telemedicină. În ultima Reuniune a Adunării Generale a ONU a fost aprobată crearea unui fond special pentru pandemiile ce urmează. În acest sens suntem în discuții cu Comisia Europeană vizavi de extensia oportunităților programelor EU4Health (UE pentru sănătate) la care Republica Moldova ar putea obține acces, de unde ar putea inclusiv să dezvolte acest domeniu de telemedicină. Moldova va trebui să pregătească „temele pentru acasă” ca să fie oferit accesul la programe europene, precum EU4Health. Noi am putea colabora cu omologii din România în vederea Programului Operațional Sănătate 2021-2027 finanțat de UE pentru România. Suntem în discuții și căutăm posibilitățile ca anumite prevederi din acest program să fie posibile de a fi folosite pentru intervenții în domeniul sănătății și pentru Republica Moldova”, a spus el.

Iurie Calestru a spus că trebuie să fie formată o echipă multidisciplinară guvernamentală și parlamentară în vederea preluării legislației și bunilor practici din România. La momentul actual sunt efectuate discuții cu instituțiile de învățământ privind elaborarea unui curriculum. „Universitățile deja ne-au asigurat că vor introduce asta în curriculum. Dacă va apărea legea, mediul privat va organiza formarea pentru specialiști și din a doua zi va începe prestarea serviciilor respective. După ce apare cadrul legal în Republica Moldova, țara urmează să adere la două programe EU4Health și Identitatea digitală europeană. Republica Moldova, fiind țara asociată cu Uniunea Europeană, trebuie și poate să se asocieze cu politicile europene”, a conchis el.

Recent, Radio Moldova a intervievat mai mulți factori de decizie de la Chișinău și București în legătură cu proiectul „Laborator complementar de telemedicină în spațiul românesc– Chișinău-București”. Vorbitorii au identificat oportunități de creare a unui laborator modern de telemedicină, la Chișinău și la București, în cadrul instituțiilor partenere – USMF „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova și UMF „Carol Davila” din București.

Related posts

PAS: E bine că pleacă premierul, partea proastă e că a aplicat tactica pământului pârjolit

Albasat

În direct din Nisporeni: Ziua Națională a Portului Popular

AlbasatTV, Nisporeni

O porţiune de drum până la Mănăstirea Vărzăreşti şi Cimitirul Eroilor Români va fi reabilitată, datorită unui proiect finanţat de UE

Albasat

Leave a Comment