Digitalizarea serviciilor și debirocratizarea proceselor este una dintre prioritățile guvernării pentru anul 2023. O spune vicepremierul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu. Oficialul dă asigurări că în Republica Moldova va fi disponibilă rețeta medicală digitală, pentru a exclude rețeta medicală pe suport de hârtie și pentru a facilita găsirea medicamentelor la farmaciile din țară. Iurie Țurcanu spune că rețeta medicală electronică este o realitate în statele europene, iar Republica Moldova trebuie să se alinieze standardelor comunitare, notează IPN.
Vicepremierul pentru Digitalizare spune că rețeta medicală electronică face parte din planul Guvernului de digitalizare a sistemului de sănătate. De asemenea, statul își propune digitalizarea proceselor de import, stocare și distribuire către populație a medicamentelor.
„O rețetă prescrisă de medic în format digital, nu mai înseamnă rețeta pe suport de hârtie. Rețeta digitală oferă posibilitatea pacientului să meargă la orice farmacie și să-și ridice medicamentele. Mai mult, informația digitală îl va anunța unde sunt disponibile aceste medicamente ca pacientul să nu facă prea multe drumuri. În mare parte, pacienții beneficiari de aceste servicii sunt persoane în etate și au nevoie de o atenție specială. În corelare cu rețeta digitală este și un registru de trasabilitate a medicamentelor. Importul de medicamente și vânzarea lor trebuie să se coreleze, ca să știm dacă avem suficiente antibiotice sau antivirale. Se va ști totul despre stocurile de medicamente și se va combate producția contrafăcută, se va combate fenomenul utilizării medicamentelor cu termen expirat”, a spus Iurie Țurcanu în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.
Oficialul mai spune că prioritatea Guvernului în 2023 este instruirea specialiștilor în domeniul securității cibernetice. Pentru a face față atacurilor cibernetice în Republica Moldova va fi creată Academia de Securitate Cibernetică.
„Suntem permanent supuși unor amenințări, atacuri hibride, inclusiv pe dimensiunea cibernetică, când se încearcă să fie compromise diferite sisteme informaționale. Pentru asta avem nevoie de specialiști. Specialiști pe domeniul securității cibernetice în Republica Moldova sunt foarte puțini. De acești specialiști are nevoie și sectorul privat, și cel public. De aceea am creat un parteneriat cu Universitatea Tehnică și cu proiectul „Tehnologiile Viitorului” finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională și am decis să creăm acest centru de excelență pe care-l numim Academia de Securitate Cibernetică. Este un centru care va genera specialiști, va prelua o curiculă modernă care răspunde necesităților pieței și provocărilor cu care ne confruntăm”, a mai spus vicepremierul pentru Digitalizare.
Academia de Securitate Cibernetică va fi parte a Universității Tehnice a Moldovei și va cuprinde circa 1 000 metri pătrați cu spații tehnologizate, săli de instruire, cameră de server cu modelări ale scenariilor în domeniul securității cibernetice, săli tematice, dar și o sală de evenimente cu capacitatea de peste 400 persoane.