Joia premergătoare Paștilor, cunoscută ca Joia Mare sau Joia Neagră, este ziua care amintește despre spălarea picioarelor și Cina cea de Taină. În a cincea zi a Săptămânii Patimilor, în biserici se fac rugăciuni, atât dimineața, cât și seara, transmite IPN.
În Joia Mare creștinii sunt așteptați la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, unde se citesc cele 12 evanghelii. După slujbă creștinii duc acasă „lumina lui Hristos” pentru a apăra locuința de rele.
Potrivit canoanelor bisericești, Joia Mare amintește de Cina cea de Taină pe care a avut-o Iisus Hristos cu apostolii săi. În această zi Mântuitorul Hristos a luat pâinea și vinul, le-a binecuvântat și le-a spus apostolilor: Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu… Beți dintru acesta toți, acesta este Sângele Meu.
Această zi amintește și de faptul că Iisus a spălat picioarele ucenicilor săi. În Biserica Ortodoxă, într-o slujbă specială arhiereii spală picioarele a 12 preoți, semnificând smerenia. De asemenea, în această zi creștinii se pot împărtăși.
A doua zi dimineața nu se face liturghie. Vinerea Seacă sau Vinerea Mare este ziua în care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, este ziua care le amintește oamenilor despre suferințele îndurate de Mântuitor. În biserici se cântă Prohodul, se scoate Sfântul Epitaf care se împodobește cu flori. În Vinerea Seacă, este zi de post negru, zi în care enoriașii nu mănâncă nimic pe parcursul zilei, ci doar pâine și apă după apusul soarelui.
Sâmbătă dimineața se face ultima liturghie, se citesc texte din Sfânta Scriptură. Seara, creștinii merg la biserică pe la ora 23.00, la Liturghia Polunoșniță. Enoriașii sfințesc bunurile aduse și iau lumină din Focul Haric adus de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Duminică, în Ziua Învierii, creștinii trebuie să mănânce în primul rând nafură și din bucatele sfințite.
Creștinii ortodocși sărbătoresc Paștile în acest an pe 5 mai.
previous post