Portal de știri
Societate

La început de ianuarie s-a semnalat vreme anomal de caldă

În prima decadă a lunii ianuarie pe teritoriul țării s-a semnalat vreme anomal de caldă și cu deficitul de precipitații. Potrivit specialiștilor, condițiile meteo din această perioadă au fost satisfăcătoare pentru iernatul culturilor de toamnă și plantațiilor multianuale, transmite IPN.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat precizează că temperatura medie decadică a aerului a constituit +2,4..+5,9 grade Celsius, fiind cu 5,4-8 grade Celsius mai ridicată față de normă, ceea ce pe 50% din teritoriu se semnalează pentru prima dată din toată perioada de observații, în restul teritoriului – în medie o dată în 20-30 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la +16,5 grade Celsius – pe 1 ianuarie la stația meteo Bravicea. Asemenea maxime în luna ianuarie se semnalează în medie o dată în 20-30 ani. Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -5 grade Celsius –stațiile meteo Soroca, Camenca, Râbnița etc.

Suma precipitațiilor căzute pe parcursul decadei a constituit pe teritoriu 1-8 mm (10-55% din normă), la SM Chișinău – 10 mm (85% din normă).

Stratul de zăpadă s-a observat pe teritoriul țării doar izolat în unele zile ale decadei. Grosimea maximă a acestuia pe platformele meteorologice nu a depășit un cm.

Pe parcursul decadei s-au semnalat ceață, intensificări ale vântului de până la 18 m/s.

Related posts

O instanță din Germania a dat undă verde protestelor de amploare anunțate în Berlin față de restricțiile privind COVID-19

Albasat

O moldoveancă a moștenit 1 milion de euro de la italian bogat pe care l-a îngrijit în ultimii ani de viață. Reacția familiei

Albasat

Germania luptă împotriva coronavirusului investind 500 de milioane de euro în ventilație

Albasat

Leave a Comment